Waarom op stap met Bart?

Kleine groepen (max 8), veel persoonlijke aandacht

Tijdens een workshop of fotoreis ben ik er in de eerste plaats voor jou, dus gebruik me gerust als vraagbaak voor ondersteuning, want dat doe ik met plezier. Die spontane één-op-één-momenten vind ik heel waardevol. Soms hoor je weleens klachten over reisleiders die structureel meer met hun eigen foto’s bezig zijn dan met hun deelnemers. Bij mij hoef je daar niet bang voor te zijn. Maak ik dan zelf geen foto’s? Zeker wel, maar alleen op momenten dat er ruimte voor is.

Geen vermoeiende wandel-, sjouw- of klimpartijen

Als je bij mij een kilometer loopt is dat veel, twee kilometer is uitzonderlijk. Het is nu eenmaal een beetje zonde van de energie om met je statief en rugzak vol fotospullen ver te moeten sjouwen. Daarom bezoeken we in de regel plekken waar je meteen vanuit de minibus in het veld aan de slag kan

Kalm reistempo, dus je hebt veel tijd om foto’s te maken

Heb je er weleens bij stilgestaan dat fotograferen één van de meest intensieve manieren is om een gebied te beleven? Daarom kan je er na afloop ook zo heerlijk voldaan van zijn. Maar die sensatie bouwt zich langzaam op, stapje voor stapje. Dat begint door jezelf voldoende rust te gunnen om erin te komen. Dus neem bij aankomst in het veld de tijd om eerst even de benen strekken, de kruidige lucht in te ademen, je te laten betoveren door dat fraaie landschap, te zien welke vogel daar vliegt, en te horen hoe de beek kabbelt. Laat alles op je inwerken. Je kan naar hartenlust rondstruinen zonder bang te hoeven zijn dat je achterop raakt of de groep uit het oog verliest. Dan komt vanzelf het moment dat je voldoende ‘visueel bent geacclimatiseerd’ om te kunnen besluiten waarmee je fotografisch verder aan de slag wil. Wordt het die smaragdhagedis, dat vetkruidblauwtje, of ga je toch voor de mysterieuze spiegelingen op het water? Wat je ook kiest, er zal voldoende tijd zijn om onderwerpen te benaderen, te zoeken naar het beste standpunt, objectieven te verwisselen en je concentratie te bundelen.

Florida-800

Leerzame nabesprekingen, waarbij je nieuwe ideeën opdoet

Tenminste eenmaal per reis, maak meestal vaker, houden we een beamersessie. Het is dan altijd weer verrassend om te zien hoe verschillend mensen kunnen fotograferen. Onderwerpen waar jij aan voorbij bent gelopen, blijken door de lens van een reisgenoot opeens heel spectaculair te zijn. En zeg eens eerlijk, hoe vaak heb je niet de behoefte aan een oprecht publiek dat zich graag laat gebruiken als testpanel voor jouw foto’s? Leren doe je samen, van elkaar, via elkaar en met elkaar. Ik zorg voor het juiste gespreksklimaat om te zorgen dat je tot nieuwe inzichten komt en dat het voor iedereen boeiend blijft. Dat is ook mijn vak als docent aan de kunstacademie. Het moet raar lopen wil je aan het einde van zo’n beamersessie niet vol zitten met nieuwe ideeën waarmee je zo gauw mogelijk aan de slag wil.

Bart is veldbioloog, kent het landschap en vindt bijzondere soorten

Ken je dat opgetogen gevoel wanneer je over straat loopt en allemaal bekenden tegenkomt? Dat heb ik in de natuur. Mij vallen daar heel gemakkelijk dieren op, ook de moeilijker vindbare soorten. Ik help je graag met het op naam brengen van dieren, met tips over hoe je ze het beste kan benaderen en met verhalen over hun leefwijze en gedrag. Ook kan ik patronen en processen aflezen aan het landschap en aan de plantengroei. Zo valt er buiten veel meer te beleven en te waarderen. Dat is wat buiten zijn bijzonder maakt.

Je komt op de beste plekken en verliest geen zoektijd

Misschien herken je het wel. Je bent in het buitenland op zoek naar een fraaie plek om lekker rustig wat in het veld te ‘klooien’. Zo’n plek waar je dat fijne geborgen gevoel kan hebben, omdat het er nu eenmaal mooi is én omdat je er veel leuke beestjes kan tegenkomen. Oh ja, en rustig. Niet te toeristisch. Maar o, wat kon het soms toch lastig zijn om zulke plekken te vinden. Je kon dagen rondrijden, navragen en zoeken voordat je echt een goede spot te pakken had. Ga je met mij op reis, dan blijft dat leed je bespaard. Ik ken de bestemmingen goed en heb de beste locaties al voor je geselecteerd. Dat scheelt je heel veel tijd die je nu kan besteden aan fotograferen

veld-800

Sfeervolle accommodaties, natuur op loopafstand

Hoe vind je toch altijd weer die leuke plekken? Die vraag wordt regelmatig gesteld. Het antwoord: heel goed zoeken. Want in de regel geldt: hoe spannender en wilder de natuur, hoe minder comfort. En ook het omgekeerde gaat vaak op: hoe meer luxe, hoe minder natuur. Het is dus de kunst om de beste balans te vinden. Natuur met een wijntje, zoals Midas Dekkers het zegt.

Gelukkig bestaan er goede plekken, altijd kleinschalig en gerund door de plaatselijke bevolking zoals het fraaie voormalige kloostertje in de Camargue of het landelijke hotel in Spanje. Dat is prettig nagenieten aan het einde van de dag. Ben je een vroege vogel, dan is het fijn om ergens te zitten waar je al voor het ontbijt op eigen houtje het veld in kan.

Prettige onderlinge sfeer met gelijkgestemden

Binnen de groep is vaak een opvallend prettige sfeer. Dat is iets wat ik erg belangrijk vind en waarvoor ik mij als reisleider sterk maak. Ik geniet ervan om tijdens een reis vriendschappen te zien ontstaan. Gelukkig heb ik dat al vaak mogen meemaken.

Maar zo vreemd is dat niet, want hoe vaak zit je als hobby-fotograaf in je eentje alles uit te zoeken? Natuurlijk heb je overal fora en tutorials voor, of anders wel de fotoclub waar je met veel van je vragen terecht kan. Maar het is toch heel fijn om eens in een ontspannen sfeer te horen hoe anderen omgaan met het beoordelen en uitzoeken van alle foto’s, hoe ver je mag gaan met croppen, nabewerken, afijn, van dat soort dingen.

Gredos2014©BartSiebelink2014-18

Nieuwe technieken oefenen

Je krijgt (bij het mentortraject)  inzicht in je leerdoelen

Heb je weleens een workshop gevolgd die tegenviel omdat je na afloop eigenlijk niks hebt bijgeleerd? Zoiets valt gemakkelijk te voorkomen als je van tevoren weet wat de leerdoelen zijn. Die moet je immers weten om te bepalen of die aansluiten bij jouw behoeften. Op basis van mijn didactische opleiding en achtergrond, zorg ik voor heldere leerdoelen en werkvormen die hier goed op aansluiten.

Geen overbodige theorie

Fotograferen is vooral doen, doen en nog eens doen. Natuurlijk lukt het beter als je er ook bij nadenkt. Maar het is zonde om tijd te verliezen aan algemene theorie die de meeste amateurfotografen toch al kennen. Dan kan je beter de handleiding erbij pakken wanneer je in het veld tegen een technisch probleem aanloopt.

De juiste mindset

Heb je al zin om een keer mee te gaan? Lees dan verder, want het belangrijkste heb ik voor het laatst bewaard. Dat is namelijk het grootste geheim waar je bijna nooit iemand over hoort. Het is het antwoord op de vraag waarom zoveel mensen hun beste foto’s op reis maken. Heb je enig idee waar dat werkelijk door komt? Spectaculaire onderwerpen, hoor ik je denken. En ja, die verhogen de feestvreugde, maar zijn niet de doorslaggevend. (hoeveel matige foto’s zie je niet voorbijkomen van ‘s werelds grootste roofdieren)? Nee, het grootste geschenk dat je jezelf cadeau doet als je een reis boekt is …ruimte in je hoofd voor de juiste mindset.

Zodra je eenmaal bent vertrokken is verder alles voor je geregeld. Kortom: je bent even verlost van alle verplichtingen. Je kan dus alle aandacht richten op wat je het leukst vindt: de fotografie!

Je wordt bij elk gebiedsbezoek van tevoren goed ingeleid, zodat je je aandacht goed kan richten. Dat helpt je om het concentratieniveau te bereiken dat nodig is om tot écht goede foto’s te komen! Dat is de grootste kracht van een fotoreis!