Wat zie je op deze foto? Wat zeg je, een paard? Bijna goed, maar nét niet helemaal. ‘Een half paard’ zou al een beter antwoord zijn. Maar toch is me dat nog wat te letterlijk. Als ik de foto mijn fantasie laat prikkelen, zie ik eigenlijk meer de vluchtige gedachte aan een paard. Alsof hij in een wensdroom naar vrijheid even aan mijn geestesoog voorbij galoppeert. Er is gekadreerd op de wapperende manen, de snuit rigoureus afgesneden, je moet het ook maar durven. Maar ach, we weten allemaal wel hoe een paardensnuit eruit ziet. De grote verrassing zijn die manen. En die fletse grijstinten, amper afstekend tegen de achtergrond. Hoe gewichtloos en luchtig kan het zijn?

Maakster van deze foto is Els Wieringa uit Woerden. Zij zegt hierover het volgende: “Als deelnemer van Barts’ fotoreis Creatieve Technieken fotografeerde ik deze paarden in de Camargue. Ik heb de foto ingeleverd voor de jaarlijkse wedstrijd van mijn fotoclub Iris in Woerden. En zowaar: hij werd eerste in de categorie Natuur. Ik ben er heel blij mee. Vooral ook omdat een dergelijke, wat meer experimentele, foto gewaardeerd werd door de jury.”

“Dat is namelijk lang niet altijd het geval”, vervolgt Wieringa, “met als gevolg dat ik met dank aan Bart z’n technieken nogal eens onderaan beland bij een beoordeling of wedstrijd (voor zover ik daaraan meedoe). Onscherpe foto’s, meervoudige belichtingen en afwijkingen van de gangbare compositieregels  vallen bij velen al snel buiten het beoordelingskader en worden daarom niet altijd op prijs gesteld. Maar deze keer gelukkig wel!”

De jury bestond uit de fotografen Dies Groot en Mike van Schoonderwalt.

Beste Els, dit kun je gerust een mijlpaal noemen. Van harte gefeliciteerd!