ProgrammaHighlihgtsPraktischFoto's

Schermafbeelding 2016-08-29 om 00.30.39

icoon@bulgarije-orchidee

Schermafbeelding 2016-08-29 om 00.33.38

 

Het accent van deze reis ligt op dichtbij- en macrofotografie (met name planten, insecten, reptielen en amfibieën) en landschapsfotografie. We blijven steeds lang genoeg op een plek om geconcentreerd te kunnen fotograferen. De wandelingen zijn kort en bevatten geen zware klimpartijen.

Het Bulgaarse landschap is nog zo weinig aangetast door grootschalige landbouw of door infrastructuur dat haast elke plek interessant is voor fotografen met belangstelling voor natuur en kleine soorten.

Ouderwetse landbouw (meestal handarbeid of met paard en wagen) levert op zichzelf al vele fotogenieke taferelen op. Maar het betekent ook: veel kruiden, veel vlinders, veel insecten, veel struiken, stapelmuurtjes en vogels zoals kwartel, hop, bijeneter, roodstuitzwaluw en grauwe klauwier. Wat ook opvallend is aan Bulgarije: de indrukwekkende dichtheid aan reptielen. Maar ook een bijzondere amfibiesoort als de geelbuikvuurpad is in Bulgarije een algemene verschijning.

De relatieve onaangetastheid van de natuur zet zich voort in de berggebieden, waar nog stabiele populaties toppredatoren leven zoals wolven, beren, lynxen en steenarenden. Gedurende deze dagen zullen we steeds trips ondernemen vanuit Kresna naar interessante plekken in de omgeving.

Het programma dat hieronder volgt is onder voorbehoud van wijzigingen op basis van weersomstandigheden, fotokansen en onvoorziene factoren.

Dag 1
Vliegreis Nederland-Sofia. Bij aankomst nemen we de minibus in ontvangst en rijden we in ca 4 uur naar het zuiden. Daarbij volgen we de vallei van de rivier de Struma. Onze bestemming is het dorpje Kresna, waar we intrek nemen in ons hotel. Afhankelijk van het tijdstip waarop we arriveren, maken we nog een wandeling in de directe omgeving.

Dag 2
We bezoeken enkele fraaie, relatief vlakke plekken in de beroemde Kresna Gorge; een spectaculaire rotskloof waar de rivier de Struma zich doorheen perst. Deze 17 kilometer lange doorgang geldt als belangrijkste route door het Piringebergte van het noorden naar het zuiden. Ook nu nog maken trekvogels hier gebruik van. Aan de noordzijde van de kloof heerst een continentaal klimaat en aan de zuidzijde een mediterraan klimaat. Dat levert een zeer hoge soortenrijkdom op, vooral op het gebied van reptielen. We maken kans op smaragdhagedis, waarvan de mannetjes een diepblauwe keel kunnen krijgen. Andere soorten die hier voorkomen zijn slanke toornslang, dobbelsteenslang, pijlslang, geelbuikvuurpad. Ook is hier een enorme diversiteit aan insecten, die zich praktisch overal laten ontdekken en goed laten fotograferen. Een fraai voorbeeld is de hier talrijk voorkomende bidsprinkhaan Empusa fasciata.

Dag 3
Plaatselijk beroemde thermische bronnen en het omringende landschap vormen ons hoofddoel van vandaag. Het landschap wordt gekenmerkt door een lage berg die vanwege zijn vulkanische oorsprong (uniek voor Bulgarije) en de hoge biodiversiteit beschermd natuurgebied vormt sinds 1962.
De plek staat ook bekend om zijn helende warmwaterbronnen met een temperatuur van boven de 70 graden. Het klimaat is er Mediterraan met droge zomers en zachte winters. Daarom komen hier ook veel Mediterrane soorten hagedissen, schildpadden en slangen voor die verder nergens in het land leven. Hier maak je grote kans op Europese moerasschildpad, Griekse landschildpad, Kaspische beekschildpad en ringslang. Ook de Grote Vuurvlinder, bos- en weidebeekjuffer vliegen hier vrij talrijk. Een fraai element in het landschap is de oude spoorberm langs de uiterwaarden van de vrijelijk meanderende rivier. De berm is zeer rijk begroeid met kruiden (euphorbia, klaproos) en trekt veel vlinders, waaronder de schaduwzandoog, de grote vuurvlinder, braamparelmoervlinder en phaegavlinder.

Dag 4
We rijden ’s ochtends het heuvelweggetje achter het hotel op totaan een fraaie witte kloostertje. Van hieruit wandelen we bergafwaarts terug naar het hotel. Je komt langs eenvoudige Bulgaarse plattelandshuisjes en onderweg kom je allerlei vlinders en bloemen tegen. We picknicken in het idyllische halfopen platanenbos achter het hotel, waar een schitterende beek soorheen kronkelt. De middag gebruiken we om de foto’s te bekijken en om uit te zoeken welke foto’s je wil laten zien bij de beeldbespreking aan het einde van de dag.

Dag 5
Vandaag rijden we een stuk het Piringebergte in. We maken tevens dichtbij huis nog een stop bij een plek waar de kleinschalige akkers meteen beginnen achter het treinstation. Hier beleef je echt de stoffige achterkant van het Bulgaarse platteland. Je kan hier goed taferelen vastleggen van mensen die op het land aan het werk zijn. Ook loont het hier de moeite om op zoek te gaan naar groene kikkers, boomkikker, gewone pad,  ringslang, diverse soorten waterjuffers, blauwtjes en Grote Vuurvlinder. Je hebt hier bovendien een goed uitzicht op de zandheuvels van Melnik die we morgen gaan bezoeken.

Dag 6
Het beroemde klooster van Melnik staat op het programma voor vandaag. Dat wil zeggen, de rijke, natuurlijke zones rondom het klooster. Want daar valt landschappelijk het meest te beleven. Al is een bezoekje aan het klooster zelf zeer de moeite waard met zijn prachtige kalkschilderingen. Onderweg zullen we ons verbazen over de merkwaardige vormen van het kalkzandsteenlandschap dat we doorkruisen.

Dag 7
Deze dag blijft open om enige flexibiliteit in het programma te houden. Eventueel kan een interessante locatie opnieuw worden bezocht, of een nieuwe. Een onderdeel dat zeker nog een plek krijgt is de tweede beeldbespreking.

Dag 8
Terugreis Sofia - Nederland

 

 

  • Veel dieren, bloemen en (plattelands)cultuur
  • Genoeg rust en comfort om te fotograferen
  • Begeleiding op technisch, biologisch en creatief vlak

hotel

plaatsel-bevolking

MarjoSnellenburg

Bulgarije©BartSmit-verticaal

Heen- en terugreis

We vliegen op Sofia
tijden en vliegmaatschappij worden bekendgemaakt zodra beschikbaar

Vervoer

Minibus, bestuurd door de reisbegeleider.

Accommodatie en verzorging

We verblijven in een sfeervol hotel op basis van halfpension. Het hotel licht beschut onder lommerrijke platanen en heeft een besloten terras aan de oever van een snelstromende beek. Direct vanuit het hotel zijn er al diverse wandelmogelijkheden. De lunchinkopen doen we in één van de zeer kleurrijke plaatselijke supermarktjes, zodat we steeds kunnen picknicken in het veld.

Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog, co-auteur van het Handboek Natuurfotografie en docent in het kunstvakonderwijs. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen. Hij is sterk in het analyseren van composities en weet een prettig gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s. Buiten kan hij je goed helpenmet het vinden van (ook macro-) onderwerpen.
Daarnaast is ook de Bulgaarse biologiestudent Kostadin Andonov aanwezig. Hij helpt ons met de taal, spreekt Engels en heeft een formidabele natuurkennis. Ook als persoon is hij een aanwinst voor de groep.

(Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is).
Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een fotovest met stevige zakken.

Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen. Voor deze reis adviseren we je fotografie benodigdheden mee te nemen voor dichtbij, macro en landschapsfotografie.

Inbegrepen:

  • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief belastingen en toeslagen
  • verblijf op basis van halfpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
  • alle vervoer ter plekke met auto / minibusje zoals beschreven in het programma
  • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
  • begeleiding door mentor Bart Siebelink

Niet inbegrepen:

  • verzekeringen
  • eten en drinken gedurende de heen- en terugreis
  • lunches en drankjes anders dan thee/koffie bij het ontbijt
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • boekingskosten (45 euro)
  • luchtvaart-tarief voor ruimbagage (verschilt per luchtvaartmaatschappij, doorgaans enkele tientjes)
  • toeslag eenpersoonskamer (150 euro)