Zo moet de rivier de Styx er volgens mij uitzien. Aan de overzijde ligt het schimmenrijk, ook wel de onderwereld of de Hades genoemd. Het is de plek waar volgens de oude Grieken de overledenen heen gingen na hun dood. Homerus noemt het ook het rijk van de nacht. Hier heerste de god Hades en zijn vrouw Persephone.

Voor mij staat het schimmenrijk symbool voor de fantasie. Het begint waar de realiteit ophoudt. Niets is wat het lijkt en alles beweegt zich er buiten de vaste kaders. Deze foto’s (gemaakt tijdens de reis Vertellen met je camera naar Centraal Spanje) voeren je mee in mijn schimmenrijk.

Schimmenrijk2

Dit is Charon, de veerman die de doden met zijn boot naar de andere kant vaart. De titel van de oude serie ‘who pays the ferryman’ en het beroemde lied ‘Heen en weer’ van drs. P.  verwijzen beide naar Charon.

Schimmenrijk3

Eenmaal aan de overkant komen de schimmen van de doden eraan. Om zich te laven aan het bloed van de nieuwkomers. De mythologische held Odysseus plengt het bloed van een offerdier bij de ingang van de Hades en dan komen de doden uit het schimmenrijk opzetten.

Schimmenrijk4

Dieper in het rijk is, wat hoger op de rotsen deze passant gespot. Van dit zeer schuwe wezen is DNA afgenomen. het blijkt geen steenbok te zijn.

Schimmenrijk5

De zanger Orpheus daalde af in de Hades om zijn geliefde Euridice uit het dodenrijk te verlossen. Hij slaagde hier echter niet in, omdat hij in het zicht van de uitgang op het laatste moment toch nog omkeek.

(Foto’s: Bart Siebelink)