Een paar mijlpalen voor Fotohut Gooi: Boommarter, Vos en Wespendief! Elk jaar groeit de soortenlijst. Mede dankzij de beheerders en gebruikers die met bijzondere meldingen komen. Op 14 juni heeft beheerder Bertus van den Brink er tijdens een nachtsessie zelfs Boommarter kunnen spotten en vastleggen. Hier volgt zijn verhaal.

“Het was heel spannend of er iets zou gebeuren. Eerst een vos die langs de vijver wat stond te drinken en ging liggen rusten. Toen het echt donker begon te worden kwam er een oudere vos een tijdje snuffelend op het zandbed. Ook later in de nacht een moervos met een welpje die aan het glas van de spiegelende ruit kwam ruiken en daarna wegrende.”

“Toen opeens een boommarter die de nestkast van de koolmees probeerde te kraken. Met z’n pootje proberen hij in het vlieggat te komen en het deksel los te krijgen wat niet lukte omdat eerder een boomklever het deksel heeft dicht gemetseld en daar jongen heeft grootgebracht. Wat zal het stress zijn geweest voor dat koolmeesje met zijn jongen dat er momenteel in broedt. Mijn camera kon niet meer automatisch focussen zodat ik nog handmatig een paar slechte, donkeren foto’s met lange sluitertijd in silhouet probeerde te schieten.”

“Eenmaal weer thuis ben ik een paar uurtjes op de bank gaan liggen en heb daarna de foto bewerkt, en zie… veel ruis, maar toch!”

De week daarvoor gebeurt er ook al iets bijzonders. Hutgebruiker Ron Heeres noteert ‘Havik’ in het logboek, om dat vervolgens door te strepen en te veranderen in ‘Wespendief’. Klinkt haast te spectaculair om waar te zijn. Gezien de geringe bekendheid van deze mysterieuze roofvogel en de mogelijke verwarring met Buizerd, vraag ik Ron per mail of hij wat determinatiefoto’s heeft kunnen maken. Nou, dat is hem gelukt hoor. Luttele minuten later ben ik in het bezit van twee overtuigende Wespendief-portretten.

Rons’ verhaal: “We hadden hem al in het bos zien vliegen en dachten eerst aan Buizerd. Toen de vogel uiteindelijk op de berkenstam ging zitten, leek het ons toch meer een Havik, maar ik twijfelde vanwege de kop en de kleurstelling. De Collins-app gaf uitsluitsel.  Hierbij twee foto’s. Het was voor ons beide de eerste ervaring met een fotohut en het is ons erg goed bevallen, zeker niet alleen door de Wespendief.”

De foto’s van Wespendief zijn geschoten op 7 juni om 12.00 uur met Canon EOS 7D Mark II, Lens 150-600mm op 400mm (bovenste foto) en 600mm (onderste foto), f8 bij ISO 1250. © Ron Heeres

 

Alsof dat nog niet genoeg is, meldt Edwin Jongeneelen dat hij met zijn smartphone een Vos heeft kunnen filmen die gedurende een uur lang op het zandbed voor de hut aanwezig was. Hierbij zijn opname (31 seconden).

Vos_Edwin_Jongeneelen

 

De foto van Boommarter is geschoten op 14 juni om 21.15 uur met Canon EOS Mark II, Lens EF100-400mm op 400mm, f5.6 bij ISO 6400. ©Bertus van den Brink

Wil jij ook je geluk eens beproeven? Klik dan HIER om Fotohut Gooi te boeken.

BS

 

 

Loading