Zuid-Afrika: Fotomekka Zimanga

 • Bestemming:
 • Duur: 14 dagen
 • Van: 17/02/2022
 • Tot: 02/03/2022
 • Prijs: €4,647

Mag je niet missen, bucket list, absoluut walhallah; geen plek wordt zo de hemel ingeprezen als Zimanga in Z-Afrika. Een privé landgoed met topklasse fotohutten voor zowel de Small als de Big Five, ontworpen door niemand minder dan de wereldberoemde natuurfotograaf Bence Maté. Als dat niet lonkt…

Toch is dat niet het enige. Wat mij vooral aantrekt is de combi met privé Gamedrives, waarbij je imposante dieren zoals olifanten en Cheetahs onvergetelijk dichtbij kan meemaken in de vrije natuur. Om nog te zwijgen van de prachtige wolkenluchten en extra macro-mogelijkheden die je hier, zo aan het einde van het natte seizoen, aantreft.

Om de ervaring van deze reis compleet te maken starten we in het kleurrijke St Lucia, voor acclimatisatie, kust en (een beetje) straatleven. Dit wordt een reis uit duizenden.
[Nog 4 plekken]

ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

 

  Wat kun je verwachten?

Op deze wat langere fotoreis kun je je als fotograaf volledig uitleven. Het wordt een aaneenschakeling van uitdagende fotokansen die elk hun eigen aanpak vragen. Vrijwel geen enkel ander land kan de fotograaf meer interessante planten en diersoorten voorschotelen dan Zuid-Afrika.
Het is meegenomen als je over kennis en ervaring beschikt, maar dat is zeker geen vereiste. Je krijgt immers ter plekke biologische achtergrondinformatie, zodat je deze kan betrekken bij de manier waarop je iets in beeld wil brengen. En natuurlijk is er altijd nog de reisleider bij wie je altijd terecht kan voor technische of creatieve tips. Fotograferen is belangrijker dan soorten scoren. Zo houden we ook tweemaal een beamersessie om gezamenlijk foto's te bekijken en te bespreken, zodat je ook van elkaar leert. Het kan een ware openbaring zijn om dan te worden verrast door een spetterende foto die een reisgenoot maakte van een onderwerp waar jij aanvankelijk niks in zag.

Als land van uitersten beschikt Zuid-Afrika over een uitzonderlijk rijke natuur die ook nog eens goed bereikbaar is. Ook de accommodaties zijn er zeer goed, want de kwaliteitsstandaarden liggen hier gemiddeld hoger dan in Europa. Alle accommodaties zijn omringd door natuur. Je hebt dus altijd gelegenheid om tussen de bedrijven door zelf op pad te gaan.

Om de reis geleidelijk op te bouwen, logeren we de eerste vier dagen in het kustplaatsje Saint Lucia. Hier kun je bijkomen van de vliegreis, en toch al behoorlijk wat natuur zien en fotografisch  acclimatiseren, zonder dat het straks van je kostbare Zimanga-tijd afgaat. Dit zijn de dagen waarop je iets van het kleurrijke straatleven in Zuidoost Afrika kan meepakken. Waarop je de zee het strand en de kust bezoekt. En waarop je ruimte hebt voor het ontdekken en fotograferen van de 'kleinere' onderwerpen. Kortom een aanvulling die de reis compleet en relaxed maakt.

Daarna gaan we door naar het private reserve Zimanga, waar je een hele week verblijft. Deze locatie is buitengewoon prikkelend. Je wil immers in elk van die ideale fotohutten een keer hebben gezeten. Ook al zijn de foto's die je van daaruit maakt niet altijd meer even vernieuwend; de beleving om daar te zijn en (zelfs 's nachts) met eigen ogen dieren van zo dichtbij te zien, maakt dat ruimschoots goed. Ook zal je de private game drives niet willen missen. De kans op exclusieve momenten in de nabijheid van olifanten of cheeta's is reëel en als je dat treft is dat een ervaring om nooit meer te vergeten. Het ontbreken van massatoerisme, zorgt dat alles een nog diepere indruk zal achterlaten.

Het programma van deze reis geldt onder voorbehoud van wijzigingen, afhankelijk van de fotokansen en weersomstandigheden. We besteden vooral de (vroege) ochtend en de (na)middag aan fotografie, dan zijn de lichtomstandigheden optimaal en de meeste dieren actief. De reis is fysiek niet zwaar. We blijven steeds lang op één plek en lopen geen grote afstanden (max 1 km).

  Dag 1: Vliegreis naar Richardsbaai

Afhankelijk van welke vliegticket je boekt, maak je een overstap in Johannesburg om vervolgens door te vliegen naar Richardsbaai dat aan de Oostkust boven Durban ligt. Hier nemen we de minibus in ontvangst waarmee we naar St Lucia rijden (ca. 1 uur).

 Dag 2 t/m 4: st Lucia en omgeving

Hier nemen we intrek in een sfeervolle lodge met een grote eigen tuin die uitkijkt over de westkust. St Lucia is een kleine kustplaats gelegen in het iSimangaliso natuurpark dat bekend staat om zijn kustlandschappen en vooral om de Nijlpaarden die zich 's avonds ook binnen de bebouwde kom begeven om te grazen.
Rondom de lodge kun je al naar hartenlust op zoek gaan naar spannende vogels en insecten. Op de boardwalk kun je Purple Crested Toerako tegenkomen, Witoorbaardvogel, Red-capped Robin-chat (Roodkoplawaaimaker) Kuifparelhoen en de Waterfiskaal (een Klauwier) om er een paar te noemen. Andere dieren die je kan verwachten zijn Blauwaap, Eekhoorn, Bosbok. En daarnaast natuurlijk nog heel wat vlinders, kevers, andere insecten, reptielen en amfibieën. Kortom een ideale plek om te acclimatiseren en waar je de tijd kan nemen om foto's te maken.

  Dag 5 t/m 11: Zimanga Private Game Reserve

We reizen vandaag door naar Zimanga (ca. 3 uur rijden). Dit park heeft een bijzondere geschiedenis. Het uitgestrekte reservaat (7000 ha) kwam eind jaren negentig als nagenoeg leeggestroopt land in bezit van een familie, die er flink in investeerde om het om te vormen tot de toplocatie die het nu is. Dankzij een gericht beleid en beheer, herstelde het ecosysteem en keerde diersoort na diersoort er terug. De grote zoogdieren zijn er allemaal weer. Ook telt het reservaat inmiddels meer dan 400 vogelsoorten.
Echter, wat Zimanga uniek maakt is  het netwerk van luxueuze fotohutten, ontworpen door de Hongaarse meesterwildlife-fotograaf Bence Maté. Spectaculair is de Lagoon Hide (die je bereikt via een tunnel) met uitzicht op het niveau van de waterlijn. Ook zijn er hutten aan een drinkplas die bezocht wordt door zoogdieren, krokodillen, kikkers en schildpadden. Ook nachtfoto's zijn hier mogelijk (bedden en sanitaire voorzieningen aanwezig).
Behalve de hutten zijn er ook de gamedrives, waarbij je door het terrein kruist met een open safarivoeruig en een gids die exact de behoeften van fotografen kent en begrijpt. Deze gidsen kennen het gebied goed en ook de dieren. Het kan zomaar gebeuren dat je op nog geen tien meter afstand Cheetah's kan fotograferen. Gewoon al om er zo dichtbij te kunnen zijn en ook nog (veilig) het voertuig uit te mogen is al onvergetelijk. Ook Olifanten kun je hier nabijer ervaren dan waar ook.

De dagen zijn steeds opgedeeld in een halve dag game drive en een halve dag hutten. Omdat er 4 plaatsen in de hutten zijn, wordt de groep ook per dagdeel gesplitst. De op voorhand door de gidsen gemaakte schema’s zorgen ervoor dat iedereen gelijke kansen krijgt.

Een derde grote troefkaart van Zimanga is de accommodatie zelf. Qua comfort en kwaliteit zal het je er aan niets ontbreken. En dan is het geheel ook nog van een oogverblindend design. Modern, strak, maar uitgevoerd in aardse kleuren en natuurlijke materialen. Kortom een lust voor het oog. En met een eigen terrein waar je kan rondstruinen en waar fotografisch eveneens het nodige valt te beleven. Zo zijn er in de tuin in deze tijd van het jaar veel vlinders en komen er ook veel nachtvlinders op de verlichting af. Ook kun je er op zoek naar Mangoesten, prachtig iriserende Glansspreeuwen, Geelsnaveltoks, Gekko's, Agamen en nog veel meer spannende kleine dieren.

Dag 12 + 13

Vertrek naar de luchthaven (Richardsbaai), gevolgd door terugvlucht naar Nederland.

 • Beste fotohutten ter wereld voor Afrikaanse wildlife
 • Diversiteit aan onderwerpen en fotokansen
 • Persoonlijke begeleiding van bioloog/fotograaf Bart Siebelink

 

z-afrikabartsiebelink-8-van-35

 

Heen- en terugreis

Wanneer je deze reis boekt inclusief de heen- en terugreis, dan vlieg je vanaf Amsterdam naar Richardsbaai (Richards Bay)  en terug met (waarschijnlijk) een tussenstop in Johannesburg. Zodra er voldoende deelnemers zijn (6) om deze reis te laten doorgaan, ontvang je advies over de aan te schaffen vliegticket.

Vervoer

Gedurende het eerste deel van de reis verplaatsen we ons met een minibus, bestuurd door de reisleider. Daarna stappen we in Richardsbaai, waar we worden opgehaald door onze partners die het Zimanga-gedeelte verzorgen. In dit park beschikken we over eigen safari-voertuigen met open zijkanten, waarin iedereen veilig zit en uitzicht heeft.

Accommodatie en verzorging

Als land van uitersten beschikt Zuid-Afrika over een uitzonderlijk rijke natuur die ook nog eens goed bereikbaar is. Ook de accommodaties zijn er zeer goed, want de kwaliteitsstandaarden liggen hier gemiddeld hoger dan in Europa. Alle accommodaties zijn direct omringd door natuur. Je hebt dus altijd gelegenheid om tussen de bedrijven door zelf op pad te gaan.

De eerste dagen in St Lucia is op basis van logies en ontbijt (lunch en diners zijn voor eigen rekening). Het Zimanga-gedeelte is op basis van volpension.

  Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog en staat bekend als een kunstzinnig natuurfotograaf. Met zijn boek Grip op Creativiteit zette hij een nieuwe standaard. Ook schreef hij (samen met Edo van Uchelen) het Handboek Natuurfotografie en is hij docent in het kunstonderwijs. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen.
Als fotograaf laat hij zien hoe je onderwerpen in het veld kunt vinden en de fotografische uitdagingen ervan kunt herkennen. Verder is hij sterk in het geven van feedback en het creëren van een prettig gespreksklimaat bij de nabespreking van de foto’s.

  Welke fotospullen heb je nodig?

Zorg dat je de hele range van groothoek tot tele dekt, ook een macrolens is handig. Voor de gamedrives heb je het langste tele-bereik nodig, denk aan 100-400 of 200-500 mm.
Op de game drives zit je comfortabel en heb je voldoende ruimte voor je fototas, zodat je van lens kan wisselen. Ook een rijstzak is handig. In de hutten zijn steeds vier plekken. Ook zijn daar swinghead-statieven aanwezig (zorg dat je een statiefplaatje bij je hebt met een ArcaSwiss vatting. En anders kun je er ter plekke een lenen).

  (Hand)bagage mee op reis

Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je t.z.t. de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je bagage nagaan. Houd rekening met een ruimbagage van doorgaans 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (m.u.v. statief dat je incheckt bij je ruimbagage) neem je beter mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is). Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een foto vest met stevige zakken.

  Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. Vandaar het verzoek om de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen.

Gezondheid en vaccinaties

Actuele informatie over verplichte of aanbevolen inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

 

Inbegrepen:

 • verblijf in uitstekende accommodaties, op basis van B&B in eerste gedeelte van de reis en op basis van volpension in Zimanga
 • alle vervoer ter plekke met minibus en safari-voertuig, zoals beschreven in het programma
 • toegang en dagelijkse commission fees voor alle te bezoeken natuurgebieden
 • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
 • begeleiding door Bart Siebelink en assistentie door lokale gidsen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief belastingen en toeslagen (ca 990 euro)
 • verzekeringen
 • administratiekosten (45 euro per boeking)
 • bijdrage aan het GGTO-garantiefonds voor reisgelden (15 euro)
 • lunches en maaltijden gedurende eerste (niet-Zimanga) deel van de reis
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • toeslag eenpersoonskamer (395 euro)

 

Op een paar meter afstand van Cheeta's die zich op hun gemak voelen. Die kans is reëel en levert
prachtige portretten op. Foto: Hennie Zeij.

Spectaculaire wolkenluchten in deze tijd van het jaar. Foto: Hennie Zeij.


Voor foto's van Cheetah in het wild bestaat er eigenlijk geen betere plek. Foto: Zimanga.


De accommodatie is beter dan de gemiddelde Europese standaarden. Foto: Zimanga.


Vanuit de hutten kun je met met een zeer laag standpunt fotograferen, en ja, ook 's nachts.


Enig idee wat dit is? Creatief vanuit een hut, dat kan dus wel degelijk. Foto: Hennie Zeij.


Steppe Arend. Foto: Hennie Zeij.

 


Secretarisvogel: de roofvogel (een slangenjager) met de langste poten. Foto: Riet van den Berg.

 


Zwarthals Baardvogels. Foto: Zimanga.

 


'Leeuws'; ontmoeting tijdens gamedrive. Foto: Zimanga.

 

 


Waar kom je zo dichtbij een olifant in de wilde natuur? Foto: Hennie Zeij.

 


Prachtige zwartwitopnamen mogelijk, zoals van deze Olifanten op doortocht. Foto: Hennie Zeij.

 


Het is niet alleen maar grootwild wat voor de hut verschijnt. Foto: Riet van den Berg.

 


Hippo's op straat. Dat komt geregeld voor in de kustplaats Saint Lucia.


Een miljoenpoot, typisch zo'n macro-verrassing waar je als fotograaf blij van kan worden.


De Purperkuif Toerako, een prachtige kleurrijke verschijning en algemeen in St Lucia.

De kust boven Saint Lucia. Strand, Golven en Duinen.


Naast de Bonte IJsvogel verschijnt ook de Afrikaanse Dwergijsvogel voor de hutten. Foto: Riet van den Berg.

 


Je zou haast de macro-onderwerpen over het hoofd zien. Foto: Riet van den Berg.

 


Mestkevers kunnen zich soms massaal op olifantskeutels storten. Foto: Bernard Dupont.

 


Wanneer krijg je een krokodil zo voor je lens? Foto: Hennie Zeij.

 


Ook vanuit de hutten of gamedrives blijven creatieve opnamen mogelijk. Foto: Riet van den Berg.

 


Indruk van de hut op 'Scavengers Hill'. Foto: Zimanga.

 


De kust boven Saint Lucia. Heerlijk om uit te waaien en foto's te maken. Foto: Joan Stewart.


Februari/maart is een optimale tijd voor spannende wolkenluchten. Foto: Hennie Zeij.

 


Je zou haast de creatieve mogelijkheden over het hoofd zien, zoals dit viervoudig belichte vlinderbloemportret. Foto: Hennie Zeij.


Huisvesting en diners zijn van ongekende kwaliteit. Foto: Zimanga.