ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

 

  Wat kun je verwachten?

Deze allround fotoreis is geschikt voor zowel beginnende- als voor ervaren natuurfotografen. Het accent ligt op macro- en dichtbij fotografie in het tropisch regenwoud. Daarnaast heb je (met een telelens) kans op goede foto’s van exotische vogels, reptielen en zoogdieren. Let wel: anders dan in Afrika op de savanne zijn er in het regenwoud niet zoveel grote dieren, bovendien zijn ze vaak lastig te vinden.

Op deze wat langere fotoreis kun je je als fotograaf ontwikkelen. Het programma zit zodanig in elkaar dat je de tijd kan nemen en dat er ook ruimte is voor begeleiding. De gemaakte foto’s bekijken en bespreken we gezamenlijk (met behulp van een beamer ) zodat je van elkaar leert. Ongeacht je fotografische niveau of ervaring.

Het programma van deze reis geldt onder voorbehoud van wijzigingen, afhankelijk van de fotokansen en (tropische) weersomstandigheden. We besteden vooral de (vroege) ochtend en de (na)middag aan fotografie. Dan zijn de lichtomstandigheden het beste en zijn bovendien de meeste dieren actief. Het midden van de dag gebruiken we om uit te rusten. Ook maken we fantastische avondexcursies (het is al om 18.00 donker) in het regenwoud. Je leert hoe je 's nachts goede foto's kan maken. De reis is fysiek niet zwaar, we gaan immers niet klimmen, ver lopen of sjouwen.

Het klimaat is tropisch. Overdag is het warm en vochtig, ‘s nachts koelt het nauwelijks af. De temperatuur ligt dagelijks rond de 30 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid. Zo nu en dan valt er een (stort)bui. Dat is kenmerkend voor het tropisch regenwoud en maakt het fotografisch juist extra aantrekkelijk: na regen zijn de (glanzende) kleuren prachtig en is er veel activiteit van dieren. Om te wennen aan de warmte doen we het de eerste paar dagen rustig aan.

De accommodaties zijn sfeervol en (zeer) comfortabel, en de kamers voorzien van airco en fan. Goede fotoplekken bevinden zich steeds op loopafstand. Je kunt dus gemakkelijk (tussendoor) op eigen gelegenheid fotograferen, daar is ook voldoende tijd voor.

Dag 1

Vliegreis Amsterdam – Paramaribo (rechtstreekse lijnvlucht van KLM, ‘slechts’ 9 uur vliegen). Aankomst in de namiddag.
Op de plek van een voormalige plantage is, op minder dan een uur rijden van Paramaribo, een kleinschalig natuur-resort gebouwd. Hier verblijf je in een sfeervolle lodge (met WIFI). Zwembad en jacuzzi zorgen voor verkoeling.

In de avond wordt het diner opgediend, en geniet je van één van de heerlijke Surinaamse gerechten die de kok voor je heeft bereid.

Dag 2 t/m 4

Na het ontbijt verken je te voet de omgeving van het natuurresort. Het tropische bos is privéterrein en toegankelijk via kleine wandelpaden. Er leven o.a. luiaards, toekans, doodshoofdaapjes, kapucijnapen en brulapen. Op het open terrein vinden we bijzondere hagedissen zoals de enorme Teju en het kleurrijke Wenkpootje. In het bos zijn maar liefst 160 soorten vogels vastgesteld. De eigenaar heeft een indrukwekkende kennis van tropische planten en zal ons er alles over vertellen: van wilde vanille tot wurgvijg.

In het resort zijn ook enkele waterpartijen met prachtige lotusbladeren. Daartussen leven gaan we 's nachts (na 19.00 uur) op zoek naar de Savanne-boomkiker, de gele prachtboomkikker en de excentrieke Surinaamse Pipa-pad die eruitziet als een groot plat herfstblad en zijn jongen uitbroedt op de rug. Een andere opmerkelijke en grappige specialiteit is het Badkamerkikkertje (ja, hij heet echt zo) dat, als een gekko, over muren kan rennen.

De volgende dag bezoeken we het bekende natuurgebied Peperpot dat een meer parkachtige sfeer heeft met verre uitzichten. Het is een overzichtelijke gebied waar je via zijpaadjes steeds stukjes van het bos kan betreden. Tussen de bospercelen door zijn open velden waar je naar vogels kan speuren.

Ook bezoeken we een voormalige plantage in het Commewijne gebied met een postkoloniale sfeer. Hier maak je kans op brilkaaimannen, diverse soorten reigers en de grote Pootoo; een reuzennachtzwaluw die leeft van andere nachtzwaluwen. Van hieruit maken we een uitstapje naar de uitgestrekte kustmoerassen. De kust bestaat uit mangrove-oerwoud. Vanuit de boot fotografeer je verschillende soorten reigers, schaarbekken en rode ibissen. En steeds is er is kans op apen. Brilkaaimannen laten zich vanaf modderbanken in het water glijden. En als je van kleine verrassingen houdt, is de vieroog (een soort slijkspringer) een ware fotogenieke uitdaging. Deze visjes zijn zeer talrijk en zoeken steeds de golfslag van de oever op, waar ze met hun bolle oogjes boven het water uitsteken.

Natuurlijk houden we tijdens ons verblijf hier ook een beeldbespreking met behulp van de beamer, waarvan je veel kunt opsteken.

Diner en overnachting vinden steeds plaats in de lodge van ons natuurresort.

Dag 5 t/m 7

Na het ontbijt verlaten we het natuurresort en rijden door in Zuidwaartse richting. Hier is de bodem zandig en komen we terecht in de Savanne-zone van Suriname. We nemen intrek in een luxueus resort met een uitgebreid bos eromheen. Het geheel is gelegen aan de brede rivier waar je vanaf een terras uitzicht over hebt.
Tussen de huisjes door scharrelen vogels, maar ook groene leguanen, teju's en grote Ameiva's (Tuinhagedissen). Tegen de avond scharrelen agouti's over het terrein en ook de armadillo komt tevoorschijn. In het beboste gedeelte gaan we op zoek naar kikkers en andere nachtdieren.

In dit park kun je tot rust komen en in alle veiligheid fotograferen. Daarnaast ondernemen een excursie naar en door het savannegebied. Als de weersomstandigheden en de kwaliteit van de weg het toelaten) bezoeken we de (slechts 500 meter hoge) Brownsberg. Deze geeft een uitzicht over het Brokkopondo-stuwmeer.

Ook plannen we hier een nachtvlindersessie, waarbij we (met behulp van een specialist) nachtvlinders gaan lokken op een groot gespannen laken. Het is werkelijk spectaculair wat er in soorten en aantallen op het witte doek neerstrijkt. Het begrip 'biodiversiteit' krijgt in één keer vorm. En met enig geluk treffen we de illustere White Witch, dat is de nachtvlinder met de grootste spanwijdte ter wereld: bijna 30 centimeter! Hij vliegt niet, maar klapwiekt.

Dag 8 en 9

We reizen noordwaarts naar Paramaribo, waar we twee overnachtingen zullen hebben. Paramaribo heeft schitterende, fotogenieke houten gebouwen uit de koloniale tijd. Alles heeft een typisch Caribische uitstraling. Natuurlijk bezoek je bekende plekken zoals Ford Zeelandia en de bekende tropische markt.
Zelfs midden in de stad is natuur nooit ver weg. In elke struik zitten tropische zangvogels, in de lucht cirkelen zwarte gieren en zo nu en dan glijdt een visarend langs.

Tegen de avond gaan we met een boot op de Surinamerivier de zoetwaterdolfijnen bekijken die bij de jacht op vis soms hoog boven het water uitspringen. Deze dieren zijn heel anders dan de reguliere tuimelaars die je wellicht kent van dolfinaria. Ook fotograferen we vanuit de boot de vissersboten die tegen het vallen van de avond hun netten binnenhalen onder massale belangstelling van meeuwen, fregatvogels, pelikanen en zilverreigers.

Diner en overnachting in hotel Paramaribo.

10 t/m 13

In Zuid Amerika zijn maar weinig plekken waar je ongerepte tropisch regenwoud én comfort naast elkaar aantreft. We hebben zo’n plek gevonden. Met een binnenlandse vlucht bereiken we misschien wel het mooiste en meest comfortabele nature-resort van Suriname, diep verscholen in het ongerepte Amazone regenwoud. Deze plek is van alle comfort voorzien. Je verblijft in een luxe lodge met veranda en hangmat. Ook bar, restaurant en zelfs een zwembad zijn aanwezig.

Maar dat is niet het belangrijkste. Eenmaal in je lodge  tref je jezelf ondergedompeld in de overweldigende, magistrale natuur die tropisch regenwoud heet. Misschien zijn de geluiden die je overal hoort wel het spannendst. In de middag maak je een korte excursie in combinatie met een boottocht in een korjaal. Je laat jezelf met de stroom meedrijven, terwijl je geniet van de natuur, vogels en de bosgeluiden.

Het programma omvat in elk geval de volgende onderdelen:
- Rustig fotograferen op en rond het open terrein rond de lodge. In de bosrand kans op kolibries, apen, toekans, papegaaien, kikkertjes en tropische vlinders en andere insecten.
- Elke dag ga je te voet (onder begeleiding) het tropisch regenwoud in om te fotograferen (30 km aan wandelpaden aanwezig!). Onze lokale gids heeft de meest recente informatie en weet waar je welke soorten kunt zien en fotograferen. Reuzenotter, tapir, anaconda, ocelot en soms zelfs jaguar behoren tot de foto-mogelijkheden.
- Met een korjaal maak je boottochten naar o.a. spectaculaire stroomversnellingen en watervallen. Onderweg kans op kaaimannen, slangen, apen, ara’s, en toekans. Ter plekke een spectaculair landschap.
- We zullen tenminste eenmaal een beeldbespreking houden, waarbij we ook aandacht besteden aan jouw vorderingen, wensen en verwachtingen.

Dag 14

‘s Morgens is er tijd om je koffer in te pakken en alles klaar te maken voor de terugreis. Na de lunch keer je met een binnenlandse vlucht terug in Paramaribo. Van daaraf gaan we meteen door naar het internationale vliegveld voor de terugreis.

Na het ontbijt maak je een laatste (wandel) excursie.

Dag 15

’s Morgens aankomst in Amsterdam.

 • Tropisch regenwoud zoals je dat niet eerder hebt beleefd
 • Veel fotogenieke dieren en uitstekende fotokansen
 • Weinig reizen; veel tijd om te fotograferen!

 

 

  Heen- en terugreis

Vliegreis vanaf Amsterdam naar Paramaribo is niet inbegrepen.
(KLM vliegt rechtstreeks in 9 uur). Het aanbevolen vluchtschema is:

  Vervoer

Minibusje en/of terreinwagen bestuurd door lokale gids met onbeperkt aantal kilometers.

Binnenlandse vlucht (ca. 1 uur) vanaf Paramaribo naar lodge middenin tropisch regenwoud.

  Accommodatie en verzorging

Suriname is nog niet zo bekend als reisbestemming bij natuurfotografen en natuurliefhebbers. Dat is niet zo vreemd. Het was tot voor kort alleen geschikt voor taaie natuurfotografen, die niet bang waren om af te zien. Maar dat is veranderd sinds het beter gaat met de economie. Er zijn nu enkele uitstekende lodges, die niet onderdoen voor het comfort van bijv. Costa Rica. Op deze reis maken we gebruik van deze lodges (die snel zijn volgeboekt en daarom door ons lang van te voren zijn gereserveerd). Van de warmte heb je 's nachts geen last omdat alle accommodaties over airco of een goede ventilator beschikken.

  Reisleiding / begeleiding

Deze reis wordt begeleid door Bart Siebelink. Hij is bioloog en docent in het kunstvakonderwijs (Willem de Kooning-Academie / Hogeschool Rotterdam). Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen.
Bart heeft meer dan 12 jaar ervaring met het organiseren en begeleiden van foto- en natuurreizen. Als bioloog weet hij altijd en overal verrassende soorten te vinden. Barts onderwijservaring staat garant voor een professionele, persoonlijke en intensieve begeleiding. Op reis neemt hij de tijd om jou echt beter te laten observeren. Zo ontdek je nieuwe onderwerpen. Bart heeft ook tips hoe je op een interessante manier kan fotograferen. Als mens houdt Bart van een ontspannen sfeer en veel gezelligheid, waardoor je je snel op je gemakt voelt.

  (Hand)bagage

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop wordt meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is). Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een foto vest met stevige zakken.

  Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. Vandaar het verzoek om de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen.

Voor deze reis adviseren we je alle fotografie benodigdheden mee te nemen voor macro- en dichtbijfotografie en voor telelens- en landschapsfotografie; afhankelijk van je eigen specialisatie / wensen. Na boeking ontvang je ongeveer zes weken voor vertrek een uitgebreide paklijst.

  Gezondheid en vaccinaties

Actuele informatie over verplichte of aanbevolen inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

  Inbegrepen:

 • binnenlandse vlucht.
 • minibusje en/of terreinwagen met onbeperkt aantal kilometers.
 • verblijf op basis van volpension, beginnend met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag.
 • alle excursies, boottochten en activiteiten zoals beschreven in het programma.
 • begeleiding door Nederlandse reisleider en (indien van toepassing) assistentie door lokale gidsen.

 

  Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis per vliegtuig (rechtstreekse vlucht met KLM mogelijk)
 • toeristenkaart  (ca. € 20,-)
 • visumkosten (indien van toepassing)
 • drankjes (anders dan bij de maaltijden)
 • verzekeringen
 • administratiekosten (€ 45,- per boeking)
 • verplichte bijdrage aan GGTO-garantiefonds (€15)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • toeslag eenpersoonskamer (475 euro)
 • fooien
 • evt. extra kosten tengevolge van het dan vigerende covid-beleid

 


Het meest benaderbare aapje van Suriname...

Termieten, ongelooflijk fotogeniek.


Sfeerbeeld van de kust bij zonsondergang, vanuit boot gefotografeerd.

Een visser haalt aan het einde van de dag zijn netten binnen.


Bruine pelikanen gefotografeerd vanuit de boot.


De groene twijgslang (Oxybelis fulgidus) blijft roerloos poseren voor de lens.


De maikikker Phylomedusa tomopterus geldt als een van de meest fotogenieke soorten.


Het ministerie van Sociale Zaken in Paramaribo..


Fort Zeelandia in Paramaribo, met het Wilhelminabeeld. Een plek die Hollands aandoet.


Op het midden van de dag is er gelegenheid voor rust (én een frisse duik in het zwembad voor de liefhebbers).

Het bos is vol verrassingen. Wist je dat een cashewnoot er in het wild zo uitziet (rechts)?


Het Wenkpootje (Cnemidophorus lemniscatus) is in deze tijd van het jaar op zijn mooist. Je leert op deze reis hoe je hagedissen benadert.

 


De Rothschildia, één van de meest iconische nachtvlinders, is zo groot als je hand.


Nachtvlinders lokken is nergens zo spectaculair als in de tropen, ook de kleintjes verrassen.


Trompetvogels kunnen zomaar ons pad kruisen.


Détails zijn soms interessanter dan complete dieren. Weet jij wat dit is?


De paradijslijke tuin van onze eerste verblijfplaats. Zoek de luiaard...


De lichtbundel van een sterke zaklamp tovert de regendruppels op de lotusbladeren om tot sprookjesachtige parels. 

 


De excentrieke Surinaamse Pipa-pad verlaat nooit het water. De zwarte bolletjes op de rug zijn zijn jonkies.

De gevlekte reuzenpad komt tevoorschijn zodra de zon onder is. Roerloos zitten ze hoop op hun poten te wachten. Heel fraai om te portretteren.

Opnieuw de kracht van het detail...

Ook onder bekende diergroepen, zoals de libellen, tref je in de tropen altijd wel verrassende vormen of kleuren.


Sommige mannetjes van het Wenkpootje krijgen zelfs een turkooisblauwe kop.


De Tuinhagedis (Ameiva ameiva) bereikt (zonder staart) gemakkelijk een lengte van 25 cm.

Pad of blad? Camouflage en beeldrijm zijn uitdagende gegevens waar je als fotograaf op kunt inspelen. Tijdens deze reis leer je daar meer over.


Voor macro-fotografen is de vieroog een ideaal fotomodel: talrijk, interessant gedrag en sprekende uitpuilende oogjes.


Kalmpjes slenteren door een Marron-dorp in de Savanne-zone ten zuiden van Paramaribo.