Programma + DataHighlightsPraktischInbegrepenFoto's

Data, locaties en tijdstippen van de activiteiten:

Let op: Dit programma is volledig online. Het is prima mogelijk gebleken om via deze weg een volwaardige leerervaring te bieden. Eventuele veldbezoeken verricht je op eigen gelegenheid en in je eigen omgeving. Dit alles scheelt je ook vele uren reistijd. De feedback doen we samen.

Lees hier de ervaringen van deelnemers die inmiddels enthousiast zijn over de kwaliteit en mogelijkheden van de online-sessies.

NB: Ben je op één van de hier volgende data verhinderd, dan wordt hiervoor een oplossing gezocht en kun je nog steeds deelnemen.

–  laatste week augustus: startassessment. Aan de hand van je ingezonden portfolio stellen we samen je leerdoelen vast (per mail).

zaterdag 28 augustus: eerste online bijeenkomst (ochtend) ter kennismaking + opdracht in het veld (deze verricht je op eigen gelegenheid in je eigen woonomgeving) + online nabespreking in de namiddag 10.00 – 17.30 uur.

In de tussenliggende weken verricht je op eigen gelegenheid een extra (veld)opdracht waarop je feedback geeft en ontvangt (via afgeschermde Facebookgroep)

zaterdag 18 september: online voortgangsbespreking (ochtend) + online opdracht (middag) 10.00 – 17.00 uur.

In de tussenliggende weken verricht je op eigen gelegenheid (in je eigen woonomgeving) een extra (veld)opdracht waarop je feedback geeft en ontvangt (via afgeschermde Facebookgroep)

zaterdag 2 oktober: Bespreekmiddag + exposé over beeldtaal (online) 12.30 – 17.30 uur.

In de tussenliggende weken verricht je op eigen gelegenheid (in je eigen woonomgeving) een extra (veld)opdracht waarop je feedback geeft en ontvangt (via afgeschermde Facebookgroep) + Speciale thuisopdracht ter voorbereiding op je project

vrijdag 29 oktober: online voortgangsbespreking (ochtend) + projectgebonden feedback + feedforwardronde (middag)  10.00 – 17.00 uur

tussentijdse opdracht, gericht op presentatie en layout

vrijdag 26 november: online bespreekmiddag  12.30 – 17.00 uur.

tussentijds mogelijkheid van online feedback (via afgeschermde Facebookgroep)

zaterdag 18 december: Afronding (online) maken magazine  10.00 – 18.00 uur.

De gedetailleerde uitwerking van het programma ontvang je steeds ruim voor aanvang per mail.

 

  • Je leert beter kijken, creatiever denken en raker fotograferen!
  • Je leert samen (met elkaar en van elkaar) in een kleine groep
  • Je maakt samen een eigen magazine

 

Wanneer is het iets voor jou?

– Je bent (redelijk) vaardig op een wat meer geavanceerde camera.
– Je beschikt over een macro-, groothoek- en telelens.
– Je hebt de ambitie om in creatief opzicht verder te komen.
– Je bent bereid om (desgewenst onder pseudoniem) een Facebookaccount aan te maken.
– Je hebt (of wenst) een open mind, wat fantasie en voorstellingsvermogen.
– Je kan bespreeksessies van ruim 2 uur (met pauzes) met de groep goed aan.

Wat houdt het in?

Je ontwikkelt via oefeningen en werksessies in het veld een nieuw, eigen referentiekader voor je fotografie. Dat is namelijk wat je nodig hebt om los te komen van je voorbeelden en een eigen weg in te kunnen slaan. Dit referentiekader zal zich geleidelijk vormen gedurende de loop van het project. Het gaat om het zelf ontdekken, herkennen, formuleren, ontwikkelen en dat kost tijd. Daar horen pieken en dalen overigens bij. Het is goed om je dat vooraf te realiseren. Mijn taak als mentor is om het hele traject te structureren, de voortgang te waarborgen en de kwaliteit van jouw leerproces te bewaken.

Hoe bereid je je voor?

Zodra er voldoende deelnemers zijn om het traject te laten doorgaan, ontvang je per mail een uitgebreide toelichting van hoe je je kan voorbereiden en hoe je jouw intake-portfolio kan samenstellen. Ongeveer een week voor aanvang van het traject vindt aan de hand van het intakeportfolio een start-assessment plaats. Op basis van het door jou ingezonden intake-portfolio stellen we (per mail) samen jouw leerdoelen vast.

Wat leer je tijdens de bijeenkomsten?

Daarna starten de bijeenkomsten. De eerste twee sessies staan in het teken van oriëntatie. Je leert observeren, associëren en kritischer kijken. Dat ga je buiten zelf toepassen. Je leert verhalen en onderwerpen zien in subtiele details die je voorheen waarschijnlijk niet eens zou hebben opgemerkt. Je leert hoe je daar fotografisch een eigen draai aan kan geven. En je oefent met het reflecteren op zowel foto’s als op de achterliggende creatieve processen.

Het tweede deel van het traject gaat om idee-ontwikkeling. Dat ligt namelijk aan de basis van je eigen project. Hoe kies je een onderwerp of thema? Hoe begin je? Hoe kom je tot verdieping? Wanneer is het goed?

Het derde en laatste deel van het traject richt zich op het uitwerken en presenteren van je eigen project in de vorm van een bijdrage aan het gezamenlijke magazine. Deze bijdrage kun je beschouwen als een selectie van je meest treffende foto’s, waarbij je de aandacht speciaal gaat richten op de onderlinge samenhang. Het is zeer uitdagend om hieraan te werken. Omdat het eindresultaat niet van tevoren vast staat, maar gaandeweg vorm krijgt, zal dit zeker verrassend en grensverleggend zijn.

Tijdens de afsluitende bijeenkomst vormen we samen het redactieteam van het magazine dat we gaan uitbrengen. Je krijgt inzicht in de afwegingen en vaardigheden die belangrijk zijn bij het presenteren van je werk.

Bij de prijs inbegrepen zijn:
– alle eerdere afleveringen van het Fotosofie Magazine
– externe opmaak- en drukwerkbegeleiding

Niet inbegrepen zijn:
– kosten voor aanbevolen literatuur (2 boeken)
– aanvullende individuele coaching (uurtarief op aanvraag beschikbaar)
– gedrukt exemplaar van het eigen magazine (ca 27 euro)