Programma + DataHighlightsPraktischInbegrepenFoto's

NB: Ben je op één van de data verhinderd, dan wordt hiervoor een oplossing gezocht en kun je nog steeds deelnemen.

Data, locaties en tijdstippen van de activiteiten:

tweede week september: startassessment. Aan de hand van je ingezonden portfolio stellen we samen je leerdoelen vast (per mail).

vrijdag 20 september: eerste bijeenkomst (ochtend) + eerste werksessie in het veld (middag) 10.00 – 17.00 uur.
Locatie: Bos en heide, omgeving Hilversum

tussentijds online feedback (via afgeschermde Facebookgroep)

zaterdag 12 oktober: voortgangsbespreking (ochtend) + tweede werksessie in het veld (middag) 10.00 – 17.00 uur.
Locatie: Dierenpark  Burgers Zoo

tussentijds online feedback (via afgeschermde Facebookgroep)

zaterdag 2 november: Bespreekmiddag + exposé over beeldtaal (Hilversum) 12.30 – 17.00 uur.

Tussentijds werk je aan een speciale opdracht ter voorbereiding op je project

vrijdag 15 november: voortgangsbespreking (ochtend) + derde werksessie in het veld (middag) 10.00 – 17.00 uur.
Locatie: Leiden Botanische tuin

tussentijds online feedback (via afgeschermde Facebookgroep)

zaterdag 07 december: Bespreekmiddag (Hilversum) 12.30 – 17.00 uur.

tussentijds online feedback (via afgeschermde Facebookgroep)

zaterdag 21 december: Afsluiting, maken magazine (Hilversum) 10.00 – 19.00 uur.

De gedetailleerde uitwerking van het programma inclusief de locaties ontvang je steeds ruim voor aanvang per mail. Alle werksessies vinden plaats vanaf goede horecagelegenheden en we nuttigen de lunches in het veld. Toegang tot dierenpark Amersfoort en Hortus Utrecht zijn niet inbegrepen.

 

  • Je leert beter kijken, creatiever denken en raker fotograferen!
  • Je leert samen (met elkaar en van elkaar) in een kleine groep
  • Je maakt samen een eigen magazine

Welk aanvangsniveau is vereist?

Je moet kunnen omgaan met een wat meer geavanceerde camera en beschikken over een macro-, groothoek, en telelens. Ook ben je in bezit van een laptop (of Ipad), snapt iets van beeldbewerken en bent bereid om (desgewenst onder pseudoniem) een Facebookaccount aan te maken. Echter: veel belangrijker dan alle technische randvoorwaarden zijn een open mind, wat fantasie en voorstellingsvermogen.

Wat houdt het in?

Je ontwikkelt via oefeningen en werksessies in het veld een nieuw, eigen referentiekader voor je fotografie. Dat is namelijk wat je nodig hebt om los te komen van je voorbeelden en een eigen weg in te kunnen slaan. Dit referentiekader zal zich geleidelijk vormen gedurende de loop van het project. Het gaat om het zelf ontdekken en ontwikkelen en dat kost tijd. Daar horen pieken en dalen overigens bij. Het is goed om je dat vooraf te realiseren. Mijn taak als mentor is om het hele traject te structureren, de voortgang te waarborgen en de kwaliteit van jouw leerproces te bewaken.

Hoe bereid je je voor?

Kort na je aanmelding krijg je per mail een uitgebreide toelichting van hoe je je kan voorbereiden. Op basis daarvan stel je jouw intake-portfolio samen. Ongeveer een week voor aanvang van het traject vindt aan de hand hiervan een start-assessment plaats, waarbij we in een persoonlijk telefoongesprek samen jouw leerdoelen vaststellen aan de hand van jouw foto’s.

Wat leer je tijdens de bijeenkomsten?

Daarna starten de bijeenkomsten. De eerste twee sessies staan in het teken van verwondering, observeren, oriënteren en kritischer kijken. Dat doen we door buiten heel bewust om ons heen te kijken. Je leert verhalen en onderwerpen zien in subtiele details die je voorheen waarschijnlijk niet eens zou hebben opgemerkt. En je leert vooral hoe je daar fotografisch een eigen draai aan kan geven.

Het tweede deel van het traject gaat om beeldtaal. Denk hierbij aan het leggen van visuele verbanden, het zien van symboliek en het spelen met betekenissen. Dat doe je aan de hand van een gerichte opdracht. Tijdens de veldsessies komt er (naar behoefte) iets meer accent te liggen op creatieve fotografische technieken en bepaal jij nu zelf waar je het accent op wil leggen.

Het derde en laatste deel van het traject richt zich op je eigen project. Dit kun je beschouwen als een selectie van je meest treffende foto’s, waarbij je de aandacht speciaal gaat richten op de onderlinge samenhang. Het is zeer uitdagend om hieraan te werken. Dit vergt een creatief rijpingsproces, dat ook weer verschillende fases kent. Bij elke stap word je professioneel begeleid en ondersteund. Omdat het eindresultaat niet van tevoren vast staat, maar gaandeweg vorm krijgt, zal dit zeker verrassend en grensverleggend zijn.

Tijdens de afsluitende bijeenkomst vormen we samen het redactieteam van het magazine dat we gaan uitbrengen. Je krijgt inzicht in de afwegingen en vaardigheden die belangrijk zijn bij het presenteren van je werk. We sluiten af met een gezamenlijk diner.

Bij de prijs inbegrepen zijn:
– lunches op de bespreekdagen in Hilversum
– afsluitend gezamenlijk diner
– externe opmaak- en drukwerkbegeleiding

Niet inbegrepen zijn:
– vervoer naar en (indien van toepassing) toegang tot de locaties
– koffie-thee, lunch in de veld-accommodaties
– kosten voor aanbevolen literatuur (2 boeken)