Programma + DataHighlightsPraktisch

Deze masterclass duurt van 10.00 tot 16.30 uur.

Elke fotograaf die op zoek is naar een eigen stijl, snapt inmiddels dat daar meer bij komt kijken dan het volschieten van je geheugenkaart of het na-apen van voorbeelden. Een populair advies dat je steeds vaker hoort luidt: trek je niets aan van wat anderen vinden, doe vooral “je eigen ding”. Maar hoe je dat vervolgens aanpakt, daar hoor je vrijwel nooit iets over.
Deze workshop brengt daar verandering in door je op een speelse, interactieve manier te laten kennismaken met de belangrijkste onderdelen van een creatief proces. Het blijft zeker niet bij passief luisteren, maar je gaat ook aan de slag. Soms individueel, dan weer samen. Het wordt dus geen marathonzit, maar een dag met veel afwisseling. Doen, doen, doen. En tussendoor steeds terugblikken en lessen trekken.

Het programma bevat de volgende onderdelen:

A – Hoe weet je of iets goed is?

Ken je dat? Van die beoordelingen die niet verder gaan dan ‘mooi’ of ‘niet mooi’. Eigenlijk zegt dat meer over degene die beoordeelt dan over de foto. Dat kan heel frustrerend zijn, want als fotograaf wordt je er niet wijzer van. Daarom leer je bij deze oefening nieuwe invalshoeken om foto’s te analyseren en te beoordelen. En het leuke: je past het direct toe op je eigen werk.

B – Hoe leg je nieuwe verbanden?

Vroeg of laat loopt elke fotograaf er een keer tegenaan: je zit hopeloos vast en je hebt geen idee hoe het verder moet. Het is alsof je alles al gezien en gedaan hebt en jij er niets meer aan hebt toe te voegen. Voor je het weet, verlies je jouw plezier in fotografie. Daarom leer je bij deze oefening een techniek waarbij je nieuwe ideeën kan laten ontstaan die je nooit van tevoren had kunnen bedenken. En opnieuw geldt: je past het direct toe op je eigen werk.

C – Hoe werkt beeldtaal?

Wat is toch het geheim van verassende foto’s? Van die beelden waarop je vertrouwde onderwerpen ziet, maar dan met een hoge wow-factor waarbij jij je afvraagt: ‘waarom heb ik dat nooit zo gezien’. Heel vaak heeft dat te maken met beeldtaal.  Ben je daarmee bekend? En zo ja, gebruik je dat in jouw eigen fotografie? Daarover doen we een boekje open.

D – Hoe geef je zeggingskracht?

Luisteren en lezen is één ding, maar niets gaan boven zelf doen. Zeker als je wil dat het beklijft. Daarom gaan we naar buiten, maar deze keer niet om ‘mooie’ foto’s te maken, maar om nieuwe invalshoeken toe te passen, waarbij je bewust gebruik maakt van beeldtaal. Je hoeft geen apparatuur mee te sjouwen, de camera van je smartphone is voldoende. De ideeën zijn nu even belangrijker dan de beelden. We sluiten af met een dynamische en speelse nabespreking.

De gedetailleerde instructie hoe je je kunt voorbereiden ontvang je ruim voor aanvang per mail

  • Complete reset op gebied van creatief denken en werken
  • Unieke kans om je grenzen te verleggen
  • Je past alles direct toe op eigen foto’s
  • Ook zeer geschikt als mentor-proefles

Voor deze masterclass heb je het volgende nodig:

– Een Facebook-account (of je bent bereid er een aan te maken).
– Een softwareprogramma, waarmee je vlot fotocollecties kunt beheren, foto’s kunt verschuiven en twee foto’s naast elkaar kunt plaatsen op de beeldscherm (bij voorkeur Adobe Lightroom).
– Het boek Grip op Creativiteit.
– Een stabiele internetverbinding.

Hoe gaan we te werk?

Het minimale aantal deelnemers om deze workshop te laten doorgaan is 8.

In de week voorafgaand, ontvang je per mail nadere instructies hoe je je kunt voorbereiden.

De sessie vindt plaats via Zoom.