ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

 

Deze reis is geschikt voor alle typen fotografie: landschap, macro en vogels. We wandelen weinig en blijven lang op bepaalde plekken om veel te kunnen fotograferen. Het gaat niet om zoveel mogelijk soorten maar om interessante foto's van de landschappen, planten en dieren die we tegenkomen. De wandelingen die we maken zijn kort en niet zwaar. Van hellingen zal geen sprake zijn, want Zuid-Florida is nog vlakker dan Nederland.

Aangezien het ’s ochtends om 7 uur licht begint te worden en ’s avonds om 7 uur donker is, pak je steeds het beste licht heb je ’s avonds toch nog voldoende tijd om bij te komen, te eten en om je foto’s in te laden, te selecteren. Tweemaal houden we een beeldbespreking met behulp van een beamer.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen tengevolge van weersomstandigheden, fotokansen of gewijzigde inzichten.

  Dag 1 (vr 26 april)
Vliegreis naar Miami. Na aankomst op vliegveld Miami nemen we de bus in ontvangst en rijden we in een klein uur tijd naar onze eerste verblijfplaats. Een typisch Amerikaans motel met alle bijbehorende comfort aan de uiterste zuidwestelijke rand van Miami (dichtbij uitvalsweg naar Everglades).
Je eerste kennismaking met Florida zal de warmte zijn die als een behaaglijke deken om je lichaam slaat zodra je naar buiten stapt.  De binnenplaats van het hotel staat vol wuivende Koningspalmen, er is een zwembad en een Visitor Centre voor de Everglades. Rondom het hotel kun je al zwarte gieren, troepialen, spotlijstertimalies, witte ibissen tegenkomen.

  Dag 2 (za 27 april)
We rijden direct de Everglades in, waar we een korte stop maken bij het belangrijkste bezoekerscentrum aan de hoofdingang. Je krijgt direct een complete indruk van het geheel, zodat je het landschap kunt ‘lezen’ en begrijpen en weet welke soorten je kunt verwachten.
Daarna gaan we direct door naar één van de toplocaties voor het waarnemen en fotograferen van dieren. Twee natuurpaden, waarvan er één door een moerasgebied gaat en het andere door een tropisch ‘boseiland’. Het moeraspad brengt je dichtbij alligators, slangenhalsvogels, kleine blauwe reigers, witbuikreiger, grote en kleine zilverreiger. Kijk ook vanaf het vlonderpad in het water voor de illustere Florida weekschildpad en de Florida spitssnuitsnoek.
Aangezien het om 7 uur ’s avonds alweer donker is, ben je op een comfortabele tijd weer terug bij het hotel.

  Dag 3 (zo 28 april)
Vandaag maken we een landschappelijke tocht dwars door de Everglades. Je hebt fraaie uitzichten over de grassteppes, de moerassen, de verhoogde eilanden met loofbossen (tropical hardwood hammocks) dwergcypressen en de droogste leefgebieden in deze ‘wereld’: dennenbossen. Onderweg stoppen we op diverse plekken om foto’s te maken. De route eindigt bij een kleine haven met meeuwen, visarenden en met een beetje geluk zien we er zwarte schaarbek, zeekoeien (manatees) en de grotere (maar veel zeldzamere) verwant van de alligator: de Amerikaanse krokodil.

  Dag 4 (ma 29 april)
We gaan iets noordelijker de Everglades in, naar een plek waar we langs de oever van een brede sloot kunnen lopen om in alle rust de camera te richten op wat we tegenkomen: slangenhalsvogels, alligator, oranjebuikschildpad, grasanolissen, diverse reigers, glansspreeuwen en vele soorten kleurige libellen, waaronder de oranje Halloween-libel met zijn zwaar gevlekte vleugels. Hier en daar vliegt een monarch vlinder. Vanaf de hoofdweg leiden enkele korte trails je door kleine stukjes tropisch bos die oerwoud-achtig aandoen. We verwisselen vandaag ook onze uitvalsbasis voor een hotel dat centraal is gelegen in de Everglades en het aangrenzende Big Cypress National Park.

  Dag 5 (di 30 april)
Nieuw vandaag zijn de moerascypressen. Naaldbomen met tropisch aandoende plankwortels en knoestige ‘knieën’ die meters van de stam verwijderd uit het water oprijzen. We maken een aantal stops temidden van een moerasbos met deze cypressen. Vaak zijn ze bezaaid met korstmossen, baardmossen en tillandsia's, wat zorgt voor een tropische weelderige aanblik.
We bezoeken verschillende plekken waaronder (als de tijd het toelaat) de galerie van Clyde Butcher, één van Amerika’s meest inspirerende landschapsfotografen die met prachtige grootbeeldopnamen zowel het geheel als elk detail van het landschap weet te vangen.

  Dag 6 (wo 1 mei)
Opnieuw nemen we een kijkje bij de cypressen, maar nu op een andere plek. Het is een onontgonnen bosgebied waar alleen een zandweg doorheen loopt. Dit park is nagenoeg onbekend bij toeristen en je kan er grote alligators over de weg zien liggen.

  Dag 7 (do 2 mei)
De kust is vandaag onze hoofdbestemming. Je wandelt heerlijk over het parelwitte zand waar massa’s schelpjes met subtiele kleuren in te ontwaren zijn. Je loopt letterlijk langs diverse vogelsoorten die niet erg schuw zijn. Drieteenstrandlopertjes, steenlopers, Grote sterns en Amerikaanse zilverplevieren komen erg dichtbij. Maar ook de grote koningssterns met hun opvallend oranje gekleurde snavels laten zich goed benaderen. Datzelfde geldt voor aalscholvers. We maken kans op bruine pelikanen en fregatvogels (hoog in de lucht). En er is altijd kans op visarenden, die zich hier gemakkelijk laten besluipen.

  Dag 8 (vr 3 mei)
We starten de dag met een bezoek aan de prachtige pier van het stadje Naples. Dit is een must-see van jewelste. Terwijl de kleurrijke American  pensionado's hun vislijnen uitwerpen in de turkooisgroene, cirkelen dolfijnen en pelikanen rond de pier. Heel vaak landen er vogels (visarend, pelikaan, koningsstern, zilverreiger) op de railing in afwachting van een stukje visafval. Ook op het witte strand is altijd wel wat te beleven. Na een storm ligt het soms vol met sierlijke Florida vechtslakken die zich met behulp van hun puntige klauwen terug naar het water proberen te werken. Dan weer staan er aalscholvers en sterns gewoon tussen de badgasten door, wat voor kleurrijke taferelen zorgt.
We veranderen vandaag ook van slaapplaats en rijden door naar een ruim opgezet resort nabij het iets verder naar het noorden gelegen Bonita Springs.

Dag 9 (za 4 mei)
Vandaag bezoeken we één van de best bewaarde bosreservaten met de grootste van alle naaldbomen: de Bald Cypress. Er slingert een lang vlonderpad tussen het moerasbos door, waar je met gemak een hele dag zoet kunt zijn. In sommige delen van het bos zie je door de spiegelingen van de bomen in het water bijna niet waar de horizon ligt. Het is een uitdaging om hier composities te maken, al dan niet gecombineerd met de witte reigertjes die dit gebied bevolken. Verder maak je hier kans op kaalkopooievaar (wood-stork), alligator, waterslangen, alligator, wasbeer en groene boomkikkers.

Dag 10 (zo 5 mei)
We bezoeken vandaag het beroemde Sanibel Island, bekend vanwege de prachtige schelpenstranden. Niet alleen qua soorten, maar ook de aantallen kunnen hier overweldigend zijn. Zoals we vandaag met eigen ogen zullen gaan zien op dit (schier)eiland dat bijzonder gunstig ligt ten opzichte van de zeestroming. Bijzondere schelpen zijn de Florida-vechtslak, de bliksemwulk die in tegenstelling tot de meeste andere schelpen linksom is gewonden, de banketham, Behalve schelpen zie je ook hier weer steltlopertjes van zeer dichtbij (Amerikaanse zilverplevier, steenloper in zomerkleed, kleine strandloper en willet). Ook voor pelikanen is het hier een eldorado.

Dag 11 (ma 6 mei)
We blijven wat dichter bij 'huis' en verkennen het schiereiland langs de kust. Dit omvat wederom prachtige stranden met enkele zeer goed benaderbare nesten van visarend. Ook is er ruimte voor de wat meer bescheiden bijzonderheden van dit gebied, zoals hier talrijk voorkomende Gopher Tortoise (een fors uitgevallen landschildpad). het lenige tropische hagedisje dat hier met afstand de meest succesvolle immigrant is: de grasanolis. Je zal ze dagelijks tegenkomen. Spectaculair zijn de mannetjes wanneer ze hun felrode keelwam opzetten om te imponeren. Dat is een typischg gedrag dat ze in deze tijd van het jaar veel vertonen. Het moet dan ook raar lopen, wil je daar geen rake foto's van maken.

Dag 12 (di 7 mei)
Deze dag laten we nog even open om in in onderling overleg tot een goede invulling te komen. Er zijn altijd mogelijkheden voor nieuwe plekken in de omgeving die we kunnen bezoeken.

Dag 13 (wo 8 mei)
Deze dag staat in het teken van de terugreis naar Amsterdam (vanaf Miami)

Dag 14 (do 9 mei)
Aankomst Amsterdam.

 • Beste plek ter wereld voor visarend en alligator
 • Van dichtbij oog in oog met vogels en andere dieren, uitstekende fotokansen
 • Everglades, moerasbos en parelwitte stranden

 

 

 

  Heen- en terugreis

Vliegreis vanaf Amsterdam naar Miami is niet inbegrepen.
Zodra er voldoende deelnemers zijn om de reis te kunnen laten doorgaan, ontvang je een seintje dat je je vlucht kan boeken.

Heenreis: vrijdag 26 april
Terugreis: donderdag 9 mei

  Vervoer

Minibusje en/of terreinwagen bestuurd door de reisleider.

Accommodatie en verzorging

We verblijven in typisch Amerikaanse hotels (met douche en toilet op de kamers), waar we tevens ontbijten. Picknicken doen we in het veld. Voor het avondeten bezoeken we restaurants.

  Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog, co-auteur van het Handboek Natuurfotografie en docent in het kunstvakonderwijs. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen. Hij houdt van vernieuwing en stond bij zijn eerste bezoek aan Florida versteld van het gemak waarmee dieren zich er laten benaderen en waarmee je zelfs groothoekopnamen van vogels kon maken. Bart is sterk in het analyseren van composities en weet een prettig gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s. Niet onbelangrijk: Bart is een talenwonder en spreekt vloeiend Engels en (in Florida ook nooit weg) Spaans.

  (Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is).
Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een fotovest met stevige zakken.

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen. Voor deze reis adviseren we je fotografie benodigdheden mee te nemen voor dichtbij, macro en landschapsfotografie.

Heel belangrijk: Amerika heeft een ander lichtnet dan Europa. Je hebt adapterstekkers nodig (zie afbeelding rechts boven) Ook is een hoekzoeker (zie afbeelding rechtsboven) zeer aan te bevelen als je groothoekopnamen vanaf een extra laag standpunt wil maken.

  Inbegrepen:

 • minibusje en/of terreinwagen met onbeperkt aantal kilometers.
 • verblijf op basis van halfpension, beginnend met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag.
 • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma.
 • toegang tot de natuurparken.

 

  Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis per vliegtuig
 • visumkosten (Esta-permit)
 • drankjes (anders dan bij de maaltijden)
 • verzekeringen
 • administratiekosten (€ 45,- per boeking)
 • verplichte bijdrage aan GGTO-garantiefonds (€15)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • toeslag eenpersoonskamer (475 euro)
 • lunchkosten (pickick in het veld, we leggen huishoudpot aan)

 

Deze kleine hagedisjes, de grasanolissen, zie je dagelijks met tientallen.
Dit is de beste tijd om die prachtig rode keel van het mannetje op de foto te krijgen.

Nergens ter wereld kom je zonder schuiltent dichter bij visarenden dan hier.
Een sprekend portret behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden tijdens deze reis.

 

Wist je dat Everglades ‘rivier van gras’ betekent? Tussen deze graspollen stroomt
- heel langzaam - een waterfilm over een breedte van 60 mijl.

Zwarte gieren zijn (evenals de kalkoengieren) dankbare modellen. Deze foto doet het goed
in corporate powerpoint-presentaties "Alle neuzen dezelfde kant op".

De Everglades Rattenslang die alleen hier voorkomt. Hij is niet zeldzaam,
maar je moet wel geluk hebben om er een te treffen.


Tijdens het portretteren van deze halfvolwassen alligator begon het even te regenen.
Dat maakte het fotografisch gezien extra leuk!


Nog zo'n prachtmodel: de regenboogsprinkhaan. Een fors beest van zo'n 12 cm lang.

Als er weinig water is, komen alle dieren samen bij de laatste poelen.
Dat biedt fotografisch prachtige kansen. Hier leek het wel een diorama.

De altijd nieuwsgierige Grijze eekhoorn laat zich vaak zien in de buurt van picknickplekken.

 

Kleine zilverreigers zullen we veel zien. Zowel van afstand als van zeer dichtbij.

Bruine pelikaan rust even op het water uit van zijn vissenjacht.

Gator on the road; in Florida kun je dat zomaar meemaken.

Als je dichtbij vogels kan komen, zoals deze witte ibissen, kun je ook eens
onder de poten door fotograferen. Dan lijken ze monumentaal
.

Vanaf deze pier zullen we veel sterns, pelikanen en waarschijnlijk ook dolfijnen fotograferen.
Terwijl het bouwwerk met Indiaanse invloeden  er ook mag zijn.

Grote sterns op het strand, badgasten op de achtergrond. Het leeft allemaal gezellig
door elkaar heen en je kan de vogels benaderen tot minder dan 2 meter.

De kleinste libel (de 3 cm. grote Eastern Amberwing) zetelt op de kop van het grootste reptiel.

Flaneren en imponeren: de vogels gedragen zich hier als echte badgasten.
Deze foto won een highly commended bij de GDT Europaïscher Natuurfotograf des Jahres.

Als een spook glijdt de Florida weekschildpad geruisloos door het water. Zie je het puntje
aan zijn snuit? Dat is even zacht als zijn schild. Het is
een fors dier, zeker 60 cm lang. 

De bizarre zaden van de Black Bead Catclaw, een semi-mangrove.
Fotografisch gezien een ware ontdekking.

Het mannetje van de gewone troepiaal (Greater tailed Grackle),
deze komt op elke parkeerplaats voor en ga je zeker zien.

Herken je de kop van een alligator? Pal van bovenaf gefotografeerd.
Enigszins gecropt maar niet eens zoveel. Zo dichtbij kan je dus komen.

Een Roze lepelaar terwijl hij zijn verenkleed opschudt. (lange sluitertijd, grijsfilter).
Titel: "Fluffy heeft er zin in"