ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

Schermafbeelding 2016-08-29 om 16.25.36

_BSI5925

Schermafbeelding 2016-08-29 om 12.12.52

Schermafbeelding 2016-08-29 om 17.18.10

Donana_bos_kurkeiken

 

 

 

Dag 1
Vliegreis naar Z-Spanje. Daar nemen we de minibus in ontvangst en rijden in ongeveer één uur naar onze verblijfplek: een absolute toplocatie in het filmische ruiterdorp El Rocio in het hart van de Donana! Vanuit het hotel kijk je uit over de lagune waar steltkluten, reigers, flamingo's, zwarte ibissen, paarden en zelfs edelherten doorheen waden. Boven het dorp cirkelen zwarte wouw en dwergarend.
Het terras waar we eten wordt geflankerd door misschien wel Europa's oudste wilde olijfboom met een spectaculaire stamdoorsnede.
Je geniet van de prachtige zonsondergangen. Het dorp zelf doet denken aan het Mexico uit de traditionele westernfilms. De straten bestaan uit zandpaden en de meeste mensen verplaatsen zich te paard of per koets. De ruiters zijn doorgaans stijlvol gekleed en meesters in dressuur. De dames in sierlijke amazone gebogen over hun mobieltjes.
De lage witte huizen en de opwaaiende stofwolken maken El Rocio tot een buitengewoon fotogenieke plek die ook uitdaagt tot experimenteren met creatieve fototechnieken zoals panning en lange sluitertijden. Nog afgezien van de prachtige zonsondergangen waarbij het warme aangelichte kerkje, zich spiegelt in het water van de lagune die het dorp omringt.

Dag 2
Vandaag bezoeken we een open plek waar je via vlonderpaden een aantal vogelobservatieposten kan bereiken. Deze bieden uitzicht op moerassen met talloze soorten watervogels. Maar vooral interessant zijn de vlonderpoaden zelf, vanwege de rijkdom aan hagedissen die op en tussen de planken leven. Het zijn vooral Carbonells muurhagedissen die alleen in dit deel van Spanje voorkomen. Onder de mannetjes zitten examplaren met een prachtig groene rug. In deze tijd van het jaar zijn ze bezig met het imponeren van de vrouwtjes. Je kan de mannetjes onderling zien vechten en als je geluk hebt kan je een paring vastleggen.
Ook de Algerijnse zandloper is in deze tijd van het jaar op zijn mooist. Deze forse hagedissen met hun opvallend ruwe beschubbing hebben twee gele zijlijnen aan weerszijden van de bruine rug. In de oksel hebben ze fraaie blauwe vlekken en de kop kleurt bij de dominante mannetjes fel-oranje. De hagedissen zijn hier gewend aan bezoekers en laten zich daarom gemakkelijker fotograferen dan elders. Datzelfde geldt voor de - doorgaans zeer schuwe -blauwe eksters.
We nemen tevens een kijkje in het duingebied dat hier spectaculaire proporties aanneemt. De duinen zijn hier tientallen meters hoog, uitgestrekt en veel zandiger dan we in Nederland zijn gewend.We zien vele edelherten en met een beetje geluk ook wilde zwijnen binnen fotografeerbare afstand.

Dag 3
Even ten noorden van ons dorp stroomt de Rio Tinto, een spectaculaire kleine rivier die extreem rijk is aan mineralen. Na een lange mijnbouwgeschiedenis, kleuren het water en het oevergesteente rood en okergeel. Het is een onwaarschijnlijk maanlandschap dat fotografisch enorm uitdaagt.
Ook houden we vandaag een beeldbespreking aan de hand van een beamer. Na het vallen van de avond valt er fotografisch ook nog volop te beleven, want dan komen de muurgekko's tevoorschijn. Je kan je fotografisch goed uitleven op deze grappig aandoende hagedisjes die zich op muren en zelfs in straatlantaarns begeven. Ook gaan we experimentele foto's maken van de paarden, de ruiters en de koetsjes die door het dorp trekken.

Dag 4
Privé-safari door het hart van de Doñana. We komen op exclusieve locaties die niet voor ander publiek toegankelijk zijn. Dit is het leefgebied van de Iberische lynx. De kans om deze katachtige daadwerkelijk tegen te komen is reëel. Ze worden meermalen per week tijdens dit soort tochtjes gezien en blijven bovendien vaak lang genoeg zitten voor foto's. We nemen uitvoerig de tijd om op fraaie plekken te fotograferen. Onderweg zie je vele vogelsoorten.
In de namiddag en vroege avond bezoeken we een imposant kurkeikenbos met adelaarsvarens, gelegen rondom een plaatselijk paleis. Boven de ingang van het paleis broeden tientallen huiszwaluwen die je tot op 3 meter afstand kan fotograferen.

Dag 5
Vandaag staat in het teken van een tweede excursie naar de Rio Tinto, waar we onze eerder ingezette zoektocht naar onwaarachtige landschapsfoto's een vervolg zullen gaan geven.
Bij gunstige weersomstandigheden maken we een nachtrit met kans op onder anderen Spaanse knoflookpad, Mediterrane boomkikker en Ribbensalamander.

Dag 6
Vandaag verkennen we het authentieke Dehesa-landschap. Dat is een halfopen bos, meestal van kurkeik, steeneik of wilde olijfbomen, met daar tussenin zeer bloemrijke weiden. Landschappelijk zijn deze dehesa's zeer spectaculair. Eén van de hoogtepunten vandaag is de grootste boombewonende kolonie ooievaars van Europa. Hier broeden ruim 400 nesten paar in olijfbomen. Dat is een spectaculair gezicht. Sommige nesten zijn probleemloos tot een paar meter afstand te benaderen.
In deze tijd van het jaar zijn de velden paars van de bloemen: lavendel, wilde thijm, zonneroosjes, slangenkruid en rozemarijn zijn enkele van de plamnten die het landschap kleur geven. Op deze plek ligt tevens een lagune met enkele vogel-observatiehutten die kans bieden op watervogels, waaronder flamingo, zwarte ibis, purperkoet, witkop- en marmereend.

Dag 7
Deze dag laten we open, zodat we alle flexibiliteit hebben om een eerder bezochte plek te herbezoeken of om iets nieuws te proberen. In ieder geval zullen we vandaag wel de beste foto’s bespreken met behulp van de beamer.
Dag 8
Terugreis naar Nederland.

 

 • Verblijf op absolute toplocatie in het filmische ruiterdorp El Rocío
 • Grote diversiteit aan onderwerpen (paarden, edelherten, reptielen, bloemen, insecten, bos, duinen, Rio Tinto)
 • Tweemaal excursie naar Rio Tinto!

Schermafbeelding 2016-08-29 om 12.07.25

Schermafbeelding 2016-08-29 om 16.16.00

200px-Rocio

 

 

 

Heen- en terugreis

We vliegen vanaf Nederland naar Sevilla. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Vervoer

Gedurende de hele reis verplaatsen we ons ter plekke met een minibusje, bestuurd door de reisbegeleider.

Accommodatie en verzorging

We verblijven in misschien wel het allerbeste hotel van El Rocìo. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet. Ontbijten en dineren doen we in het restaurant dat hij het hotel hoort. Beide plekken liggen aan een ware vogelboulevard die een schitterend uitzicht biedt op de lagune. De lunch bestaat dan uit een picknick waarvoor we inkopen doen in een plaatselijke supermarkt.

Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog, co-auteur van het Handboek Natuurfotografie en docent in het kunstvakonderwijs. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen. Hij is sterk in het analyseren van composities en weet een prettig gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s. Buiten kan hij je goed helpen met het vinden van (macro-) onderwerpen en is expert in Europese reptielen en amfibieën. Niet onbelangrijk: Bart is een talenwonder en spreekt vloeiend Spaans.

(Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking meestal rond de 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is).
Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een fotovest met stevige zakken.

Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje is beperkt. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen. Voor deze reis adviseren we je fotografie benodigdheden mee te nemen voor dichtbij, macro en landschapsfotografie.

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van halfpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
 • alle vervoer ter plekke met auto / minibusje zoals beschreven in het programma
 • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
 • begeleiding door natuurfotograaf

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief belastingen en toeslagen
 • verzekeringen
 • evt. aanvullende kosten voor ruimbagage (verschilt per luchtvaartmaatschappij, doorgaans enkele tientjes)
 • administratiekosten (45 euro per boeking)
 • bijdrage aan GGTO-garantiefonds reisgelden (15 euro per boeking)
 • eten en drinken gedurende de heen- en terugreis
 • lunches en drankjes anders dan thee/koffie bij het ontbijt
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • evt. extra kosten tengevolge van het dan vigerende covid-beleid