ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

Schermafbeelding 2016-08-18 om 11.28.41

proogramma200

Het voorjaar start op Cyprus veel vroeger dan in Nederland. Begin april is de natuur er op een hoogtepunt. Het accent van deze reis ligt op dichtbij- en macrofotografie (met name orchideeën, insecten, reptielen en amfibieën) en landschapsfotografie (kust, zonsondergang)
We blijven steeds lang genoeg op een plek om geconcentreerd te kunnen fotograferen. De wandelingen zijn kort en bevatten geen zware klimpartijen. Het terrein is oneffen, soms rotsachtig. Op Cyprus is het al vroeg voorjaar, met prettige temperaturen en een aangenaam zonnetje.

Het landschap valt te typeren als mediterraan met veel moestuinen, kleine akkers, hagen en houtwallen. Het is rijk aan bloemen, insecten, reptielen en vogels. De locaties die we bezoeken zijn uitgezocht op de mogelijkheid om snel onderwerpen te vinden.

  Dag 1

Vliegreis naar Cyprus. We rijden per minibus vervolgens in ca 2,5 uur naar ons resort aan de noorwestkust van het eiland. Het is ruim opgezet, beschikt over een eigen ligweide, botanische tuin en ligt direct aan een rustig strand. Je bent daarmee direct in het leefgebied van de Schreibers Roodstaartfranjeteenhagedis. In de velden rondom het resort klinken kuifleeuweriken en roept de Zwarte Frankolijn. We verkennen de directe omgeving.

  Dag 2

We verkennen twee natuurtrails op de noordwestpunt van het eiland. Beide hebben een idyllische, mediterrane sfeer. Eén ervan is bovendien de beste plek voor Hardoens. Dat zijn de enige Europese vertegenwoordigers van de agamen; een tropische hagedissenfamilie van de oude wereld. Je komt ze tegen op grote stenen, maar ook in bomen en op telegraafpalen. Ze vertonen een opmerkelijk gedrag dat bestaat uit het heftig knikken met de kop. Daarmee houden de mannetjes elkaar op afstand, maar het is ook een manier om de aandacht van vrouwtjes te trekken. Iets minder opvallend maar wel uitzonderlijk fraai gekleurd is de Slangooghagedis met zijn bleekblauwe flanken.

  Dag 3

We bezoeken een fraaie groene, frisse plek met bloeiende meidoorns en vijgenbomen. Je waant je in de boomgaarden van een ouderwetse streekroman.. Uit de grazige bodem steken tientallen tongorchissen de kop op, alsmede Ophrys-soorten, Harlekijn en Hondskruid. Af en toe komt er een kudde geiten langs en je hoort de kerkklokken van een dorpje in de verte. Indien er voldoende tijd is, breiden we ons bezoek uit met een tripje naar een smalle, maar spectaculaire rotskloof die verder in zuidelijke richting ligt.
Vandaag houden we tevens onze eerste beeldbespreking met behulp van een beamer. Tijdens deze sessie krijg je niet alleen feedback, maar doe je ook nieuwe ideeën op door het zien van de foto's van de andere deelnemers.

  Dag 4

De dag staat in het teken van een bergbeek die uitmondt in een klein stuwmeertje. Het geheel ligt ingeklemd tussen beboste hellingen m, waarvan de zonzijde weelderig begroeid is met kruiden en struiken van brem en diverse soorten cistus rozen. Een kleine kapel markeert de rust van deze plek, waar het ook ideaal picknicken is. Ook maken we een stop aan een rustig strand waarbij we ons richten op de dynamiek van de zee. Het stukslaan van de golven op het zogenoemde Vermetus-rif, dat geheel uit lagen zandsteen bestaat. Dit tafereel daagt uit tot het fotograferen met lange sluitertijden.

  Dag 5

Vandaag bezoeken we een van de meest idyllische plekken in de omgeving. Een landschap bezaaid met de enorme gele kogelvormige bloemschermen van de reuzenvenkel die in volle bloei staat. Ook is er een beekje met een wasplaats waar groene padden en groene kikkers leven. Met een beetje geluk kun je hier een portret maken waarbij de boven het wateroppervlak uitstekende bolle ogen van de kikker gespiegeld worden door het wateroppervlak. We zoeken hier ook naar de groene pad en naar boomkikkers en libellen in de oeverbegroeiing. Langs de vele zandpaden liggen fraaie bloemenvelden, akkers en een romantisch kapelletje. Kleine zwartkop, kuifkoekoek en arendbuizerd.

  Dag 6

Vlakbij een havenplaatsje in de buurt van ons resort liggen karstplateau's met een rijke begroeiing van kalkminnende planten waaronder orchideeën, zoals de Italiaanse orchis met zijn sierlijke lange bloemslippen. Dit is een open landschap waar je gemakkelijk macro-onderwerpen zal vinden. Evenals op alle andere plekken, komen ook hier diverse soorten hagedissen voor, waaronder de gestreepte skink met zijn glanzende rolronde lijf. Door de schrale begroeiing is het hier relatief gemakkelijk om 'schone' situaties te vinden zonder storende grassprieten.

  Dag 7

Deze dag wordt ter plaatse ingevuld, afhankelijk van voorkeuren en waarneemkansen. Ook zal vandaag de tweede beamerbespreking plaatsvinden.

  Dag 8

Terugreis naar Nederland

 

  • Gevarieerde, vriendelijke landschappen
  • Veel onderwerpen (vooral orchideeën en reptielen)
  • Zonneschijn, rust en fotografische begeleiding

 

Schermafbeelding 2016-08-18 om 11.15.24kopie

Cyprus©BartSiebelink-30

Schermafbeelding 2016-08-18 om 11.20.37kopie

Schermafbeelding 2016-08-18 om 11.18.53kopie

1-032-Family-Room

stekker200

Heen- en terugreis

Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket ca. 2  maanden voor vertrek.

  Vervoer

Gedurende de hele reis verplaatsen we ons ter plekke met een minibusje, bestuurd door de reisbegeleider.

Accommodatie en verzorging

We verblijven in een comfortabel resort. Het is ruim opgezet, beschikt over een botanische tuin en een eigen ligweide die overgaat in een rustig strand. Ons verblijf is op basis van halfpension. In een plaatselijke supermarkt kopen we de lunch in, die we later op een leuke plek in het veld nuttigen.

Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog, co-auteur van het Handboek Natuurfotografie en docent aan de Willem-de Kooning Academie. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen.
Als fotograaf is hij vooral gespecialiseerd in macro-onderwerpen, zoals bloemen, vlinders, sprinkhanen, reptielen en amfibieën. Hij laat je zien hoe je onderwerpen in het veld kunt vinden en de fotografische uitdagingen ervan kunt herkennen.
Verder is hij sterk in het analyseren van composities en het creëren van een prettig gespreksklimaat bij de nabespreking van de foto’s.

(Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking meestal rond de 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is).
Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je t.z.t. de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een fotovest met stevige zakken.

De ruimte voor bagage in het minibusje is beperkt. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen. Voor deze reis adviseren we je fotografie benodigdheden mee te nemen voor dichtbij, macro en landschapsfotografie.

Inbegrepen:

  • verblijf op basis van halfpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
  • alle vervoer ter plekke met auto / minibusje zoals beschreven in het programma
  • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
  • begeleiding door mentor Bart Siebelink

Niet inbegrepen:

  • verzekeringen
  • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief belastingen en toeslagen
  • eten en drinken gedurende de heen- en terugreis
  • lunches en drankjes anders dan thee/koffie bij het ontbijt
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • boekingskosten (45 euro)
  • bijdrage aan het GGTO-garantiefonds (15 euro)
  • luchtvaart-tarief voor ruimbagage (verschilt per luchtvaartmaatschappij, doorgaans enkele tientjes)
  • toeslag eenpersoonskamer (150 euro)
  • alle extra kosten voortvloeiend uit het dan geldende covid-beleid.