ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

 

  Wat kun je verwachten?

Deze reis is geschikt voor zowel beginnende- als ervaren fotografen. Alle accommodaties liggen middenin uitstekende fotoplekken. De natuur begint letterlijk voor de deur, dus je kunt op elk moment direct aan de slag. Door de kleinschalige aanpak en persoonlijke begeleiding is er voldoende aandacht voor iedereen.

Het programma van deze reis geldt onder voorbehoud van wijzigingen, afhankelijk van de fotokansen en weersomstandigheden. We besteden vooral de (vroege) ochtend en de (na)middag aan fotografie, dan zijn de lichtomstandigheden het beste en zijn bovendien de meeste dieren actief. Als het warm of zeer zonnig is, houden we siësta. De ‘verloren’ tijd halen we in door (facultatief) vroeg te beginnen en door fantastische avondexcursies in het regenwoud. De reis is fysiek niet zwaar, en helemaal al niet als je tegen de tropische temperaturen kunt.

Tot slot niet onbelangrijk: alle accommodaties hebben airco, we bezoeken geen malariagebieden en van muggen heb je er verder weinig last.

Dag 1

Vertrek naar San José, waar we (afhankelijk van het tijdstip van aankomst) de eerste overnachting hebben om uit te rusten.

Dag 2, 3, 4 en 5

Na het ontbijt reizen we per minibus naar La Selva, een laaglandregenwoud aan de Caraïbische zijde van Costa Rica. Het La Selva Biologisch Station is één van de belangrijkste onderzoekscentra van Latijns Amerika, gericht op tropische ecologie. Het onderzoekscentrum heeft tevens eenvoudige lodges, op non-profit basis. Hier verblijven we vier nachten. Het programma zal ter plekke nader worden ingevuld waarbij we steeds de beste balans nastreven tussen fotokansen, weersomstandigheden en individuele voorkeuren.

In het regenwoud kom je ogen en oren tekort. Fotograferen kan in het begin lastig zijn, omdat je zoveel indrukken tegelijk opdoet. Gelukkig blijven we wat langer in het gebied, zodat je genoeg tijd hebt om alles eerst eens rustig op je te laten inwerken. We raden je zelfs aan om dat te doen, want fotograferen met beleid levert je uiteindelijk bevredigender resultaten op dan wanneer je zwicht voor de verleiding om meteen alles te ‘platen’ wat maar voor je lens verschijnt.

Met een lokale gids maken we wandelingen door het maagdelijke laagland-regenwoud van het Caraïbische gebied. Je staat oog in oog met enorme woudreuzen, parasolmieren, termieten en wurgvijgen... Het regenwoud is zeer vogelrijk, je kunt tot drie soorten toekans verwachten, verschillende soorten roofvogels, trogons, hokko’s en eindeloze reeksen van vliegenvangers, tangaras en kolibri’s. Veel van deze vogels bezoeken zelfs de tuin waarin de lodges en ons eetterras zich bevinden. Ook zoogdieren zijn goed vertegenwoordigd: zowel de twee- als drietenige luiaards komen hier voor, halsbandpeccaries (soort zwijntjes) zijn vrij algemeen en er leven drie soorten apen in het woud. 's Ochtens word je wakker van de brulapen. Rond de lodge zijn trails uitgezet waar je op zoek gaat naar kleurrijke pijlgifkikkertjes; zowel de Strawberry Poison Dart-frog (of Blue Jeans Poison Dart Frog) als de Black-and-green Poison Dart Frog kun je hier aantreffen.

Het tropisch regenwoud komt vooral ’s nachts tot leven. Nachtexcursies zijn dus een vast onderdeel van ons programma (ook op de andere locaties). Met een sterke zaklamp zoek je de bosbodem en het gebladerte af naar insecten, kikkers, hagedissen en slangen. Het is heel spannend om in het aardedonker in een warm en kletsnat regenwoud naar dieren te zoeken! Veel dieren zijn te vinden doordat hun ogen het lamplicht reflecteren. De roodoogmakikikker is vanwege zijn fantastische kleuren de meest gefotografeerde kikker ter wereld. Een hele uitdaging om daar ’s nachts een originele foto van te maken!

Dag 6, 7 en 8

Na het ontbijt reizen we verder naar een zeer exclusieve lodge in het nevelwoud in het centraal gelegen bergachtige deel van Costa Rica. Deze paradijselijke plek staat garant voor een unieke natuurervaring in een weinig bezochte regio te midden van een dramatisch berglandschap. De eerste dag besteden we in de directe omgeving van de lodge. De eigenaar heeft er een waar dierenparadijs van gemaakt. Er hangen verschillende suikerfeeders die de hele dag door tientallen kolibries aantrekken. Dit zijn dé plekken om ze te fotograferen! De vogels zijn niet schuw en vliegen af en aan. Je kunt op je gemak met van alles experimenteren; korte- en lange sluitertijden, achtergronden en flitslicht. Behalve kolibries (tot acht soorten!) komen ook veel anders soorten vogels op de feeders af; waaronder tanagers, guans, woodcreepers. Zoogdieren zoals white-nosed coati (neusbeer), variegated squirrels en Central America agouti komen overdag op de ground feeders af. ’s Nachts wordt de extreem schuwe paca regelmatig waargenomen. Dit is de enige plek in Costa Rica waar dit dier goed kan worden waaargenomen en benaderd. Het hotel bezit een privé-natuurreservaat dat rechtstreeks aansluit op het Parque Nacional Juan Castro Blanco. Hier lopen verschillende goed onderhouden wandelpaden, exclusief toegankelijk voor hotelgasten. Er is ook een mooie orchideeëntuin met een vijftigtal variëteiten.

Net als in La Selva bepalen we ook hier het programma ter plekke, rekening houdend met de beste foto-omstandigheden en andere factoren. Vanzelfsprekend gaan we er ook ’s nachts op uit.

Op een van de avonden is er na het diner een beeldbespreking. Dit leert je op een gezonde manier kritisch te kijken naar je eigen foto’s en naar die van de andere deelnemers. Deze besprekingen blijken altijd weer belangrijke momenten te zijn waarbij iedereen nieuwe foto-ideeën opdoet.

Dag 9, 10 en 11

Na het ontbijt zakken we af naar het laagland aan de warme Pacifische kust, een ander gebied met andere soorten. Je verblijft in een idyllisch gelegen Hotel aan de rand van het Parque Nacional Carrara, één van de beste vogelplekken in Costa Rica.

Dit is een modern park-achtig hotel. Het comfortabele restaurant serveert lekkere maaltijden en er is ook een bar en zwembad. Het geheel is omgeven met tropische tuinen; daarnaast hebben gasten ook toegang tot een 120 ha grote privé-regenwoudreservaat.

In de directe omgeving is altijd wel iets te fotograferen. Er zijn leuke vogelsoorten zoals chestnut-mandibled toucan, fiery-billed aracari, pale-billed woodpecker, slaty-tailed, violaceous (garthered) en black-headed trogon. Ook koppels en kleine groepjes scarlet macaws (rode ara’s) vliegen regelmatig over, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Aan de beek die de tuinen begrenst kun je drie soorten ijsvogels waarnemen: ringed, amazon en green kingfisher. Fotograferen van alle vogelsoorten is wat lastiger, tenzij je er rustig de tijd voor neemt. Achter het hotel is een smal bospaadje dat ook erg de moeite waard is.

Een belangrijke attractie is de nabijheid het Parque Nacional Carara. Dit nationaal park beschermt één van de laatste stukken overgangsbos van Costa Rica. Invloeden van droog bos én regenwoud resulteren in een gevarieerde en rijke mix van diersoorten.

Behalve vogels leven er drie soorten apen in het Parque Nacional Carara.  Ook andere zoogdieren laten zich regelmatig zien: Collared Pecarries,  White-nosed Coatis, zowel 2-als 3-tenige luiaards en Central American Agouti’s. Met wat geluk zijn ze goed te fotograferen, vooral in de vroege ochtend of namiddag. Reptielen en amfibieën zijn er ook in soorten en maten. Van de massieve groene – en zwarte leguanen tot een minuscule pijlgifkikker (Green-and-black Poison Dart-frog).

Op één van de dagen maken we een bootexcursie. Met een privé-boot vaar je over de Tarcoles rivier. Je kunt tientallen soorten reigers en wel vijf soorten ijsvogels zien en fotograferen. De bootsman neemt de moeite om de dieren te benaderen zodat iedereen mooie foto’s kan maken…ook rose lepelaars, kaalkopooievaars en witte ibissen komen hier aan bod. Maar de allergrootste attractie is hier wel de Amerikaanse krikodil die met zijn vijf meter lengte de derde grootste ter wereld is.

Ook bezoeken we een nabijgelegen strand voor een fotosessie met fregatvogels en pelikanen. Als het meezit, komen deze enorme vogels tot vlak voor je lens, wat leidt tot zeer spectaculaire opnamen!

En natuurlijk geldt ook hier: laat je niet verblinden door de hoeveelheid soorten en de opsommingen met namen. Immers: beter tien goede foto’s dan honderd matige. Met andere woorden: de fotografie staat centraal, dus daar nemen we de tijd voor.

Op een van de avonden houden we na het diner een beeldbespreking.

Net als op de andere plekken vullen we het programma flexibel in. Lunch- en dinertijd kunnen hierop worden aangepast.

Dag 12

In de loop van de dag vertrekken we terug naar San José, waar we de minibusjes ingeleveren en de laatste overnachting maken voor de terugvlucht naar Nederland.

Dag 13

Transfer naar de luchthaven van San José, gevolg door terugvlucht naar Nederland.

Dag 14

Aankomst in Nederland.

 

 • Tropisch regenwoud zoals je dat niet eerder hebt beleefd
 • Veel fotogenieke dieren en uitstekende fotokansen
 • Weinig reizen; veel tijd om te fotograferen!

 

 

  Heen- en terugreis

Dit aanbod is exclusief vliegticket. Tegen de tijd dat er voldoende deelnemers zijn om deze reis te laten doorgaan, ontvang je per mail een advies over welke vlucht je kan boeken en waar we verzamelen (in San José).

  Vervoer

Gedurende de hele reis verplaatsen we ons ter plekke met een eigen minibus, bestuurd door de reisbegeleider.

  Accommodatie en verzorging

Je verblijft in drie verschillende hotels / lodges (alle met douche en toilet op de kamers) op basis van volpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag. Het eten is hier uitstekend en overvloedig, doorgaans in buffet-vorm geserveerd. De hotels beschikken over een ruimte waar we ’s avonds foto’s van elkaar kunnen bespreken.

  Reisleiding / begeleiding

Deze reis wordt begeleid door Bart Siebelink. Hij is bioloog en docent in het kunstvakonderwijs (Willem de Kooning-Academie / Hogeschool Rotterdam). Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen. Hij is sterk in het geven van constructieve feedback en weet een ontspannen gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s. Buiten kan hij je goed helpen met het vinden van (ook macro-) onderwerpen.

  (Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking doorgaans 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptob in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is). Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een foto vest met stevige zakken.

  Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen.

Voor deze reis adviseren we je alle fotografie benodigdheden mee te nemen voor macro- en dichtbijfotografie en voor telelens- en landschapsfotografie; afhankelijk van je eigen specialisatie / wensen. Na boeking ontvang je ongeveer vier weken voor vertrek een uitgebreide paklijst.

Gezondheid en vaccinaties

Actuele informatie over verplichte of aanbevolen inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

  Inbegrepen:

 • verblijf op basis van volpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
 • alle vervoer ter plekke met minibusjes zoals beschreven in het programma
 • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma, inclusief alle entreegelden
 • begeleiding door Bart Siebelink en assistentie door lokale gidsen

  Niet inbegrepen:

 • vliegticket van en naar San José (je ontvangt ruim van tevoren een seintje met advies)
 • verzekeringen
 • evt. aanvullende kosten voor ruimbagage (verschilt per luchtvaartmaatschappij, doorgaans enkele tientjes)
 • administratiekosten (45 euro per boeking)
 • verplichte bijdrage aan garantiefonds GGTO (15 euro)
 • eten en drinken gedurende de heen- en terugreis
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • toeslag eenpersoonskamer (475 euro)
 • evt. extra kosten tengevolge van het dan vigerende covid-beleid
Indien het scrollen door de foto's niet lukt, gelieve het venster te verkleinen.