Je kunt vrijwel direct van start
Na inschrijving ontvang je (binnen 24 uur) per mail de inlogcodes voor de beveiligde digitale leeromgeving en kun je direct van start. Waar en wanneer het jou uitkomt.
Je volgt de lessen waarin ik alles op aansprekende wijze uitleg. Vervolgens doe je interactieve oefeningen om de nieuwe inzichten op een speelse manier verder te verwerken. Daarna volgt er steeds een korte opdracht, waarvan je je resultaten uploadt. Hierop ontvang je wekelijks feedback in de afgeschermde cursusomgeving. De feedback ontvang je deels van mijzelf en (eventueel) deels van een ervaren collega-docent uit mijn netwerk van de kunstacademie.
Daarnaast is er viermaal een online sessie (via Zoom) waarbij er meer ruimte is voor vragen en persoonlijke wisseling van gedachten. Deze Zoomsessies vormen geen verplicht onderdeel van de cursus. Daarom is deelname vrijblijvend. Maar maar zijn wel heel leuk en (als ik eerdere deelnemers mag geloven) interessant 😉
Data en tijdstippen van de online bespreeksessies:
– donderdag 21 april: 20.00 – 21.00 uur (bij meer dan 10 deelnemers tot 21.30)
Online feedback-sessie n.a.v. Module 1 (deelname is vrijblijvend)
tussentijds online feedback op opdrachten in de afgeschermde cursusomgeving
– donderdag 19 mei: 20.00 – 21.00 uur (bij meer dan 10 deelnemers tot 21.30)
Online feedback-sessie n.a.v. Module 2 (deelname is vrijblijvend)
tussentijds online feedback op opdrachten in de afgeschermde cursusomgeving
– donderdag 23 juni: 20.00 – 21.00 uur (bij meer dan 10 deelnemers tot 21.30)
Online feedback-sessie n.a.v. Module 3 (deelname is vrijblijvend)
tussentijds online feedback op opdrachten in de afgeschermde cursusomgeving
– donderdag 28 juli: 20.00 – 21.00 uur (bij meer dan 10 deelnemers tot 21.30)
Online feedback-sessie n.a.v. Module 4 (deelname is vrijblijvend)
Is deze cursus iets voor jou?
Deze cursus is bedoeld voor ervaren fotografen die zich aangetrokken voelen tot de profielen kunstenaar en filosoof. (Vind je het lastig om jezelf in te schatten, doe dan de zelftest Wat voor type fotograaf ben jij?).
Dit is wat jij na deze cursus veel beter zal kunnen:
– Verhaal in jouw foto’s aanbrengen
– Betekenis leren zien
– Zeggingskracht verhogen
– Foto’s beoordelen
– Bepaalde normen en opvattingen loslaten
– Ontwikkelen van nieuwe ideeën
– Woorden geven aan hetgeen je ‘op gevoel’ doet
Tot slot moet je ermee akkoord zijn dat je het (auteursrechtelijk beschermde) cursusmateriaal alleen voor jezelf gebruikt en niet kunt delen of verspreiden zonder schriftelijke toestemming vooraf.
Wat houdt de cursus in?
Je volgt vier modules.
In de eerste module leer je wat beeldtaal eigenlijk is, hoe je het kan herkennen en ontdekken. Aan het einde van deze module snap jij waarom communicatie via beeld zo anders werkt dan via gewone taal.
Bij de tweede module leer je beeldtaal analyseren. Hoe zit het eigenlijk in elkaar? Hoe kun je het doorgronden? Wat is de speciale rol van kleuren? Je gaat eigenlijk opnieuw leren ‘lezen’, maar nu visueel.
De derde module laat haarfijn zien hoe beelden binnenkomen bij een kijker. Hoe verwerken de hersenen visuele informatie en hoe kun jij daar als fotograaf op inspelen?
In de vierde en laatste module leer je alles over beeldspraken. Je doorziet hoe ze werken en waarom ze zo effectief zijn. Ook ga je zelf nieuwe beeldspraken creëren.
Hoe lang duurt de cursus?
Aangezien het een online cursus is, bepaal jij het tempo helemaal zelf. Het aardige is dat je alles direct kunt toepassen. Daardoor ervaar je het niet als een taaie kluif.
Je hebt echter tijd nodig om de stof te verwerken. Door ermee bezig te zijn en de opdrachten uit te voeren. Je leert niet volledig individueel, maar ook van je cursusgenoten met wie je een peer-group vormt. Je volgt elkaars vorderingen, geeft onderling feedback en natuurlijk ontvang je deze ook van ‘de leraar’.
Aanvullend is er tussendoor viermaal een maandelijkse online Zoomsessie (geen verplicht cursusonderdeel, op basis van vrijwillige deelname).
Het adviestempo is één les per week, de doorlooptijd voor de hele cursus komt daarmee uit op 4 maanden. Heb je veel tijd beschikbaar, dan kun je het tempo verdubbelen en je certificaat behalen in 2 maanden.
Heb je meer tijd nodig, dan is ook daar ruimte voor, want je hebt 6 maanden toegang tot de digitale leeromgeving.
Bij de prijs inbegrepen zijn:
– Vier online feedback-sessies (deelname is facultatief)
– Tussentijdse feedback op opdrachten in de afgeschermde cursusomgeving
– Het werkboek om alles in bij te houden
– Certificaat van deelname
– Toegang tot alle cursusmateriaal (half jaar geldig)
“Wat een complete en luchtige cursus, die ook nog eens diep in de achtergronden van beeldtaal duikt. Ik voel me uitgedaagd om er meer over te willen weten en ben er anders door gaan kijken. Alles is opnieuw interessant en spannend geworden.” (Riet van den Berg)
“Voor mij is dit dé online cursus om foto’s beter te ‘lezen’. Door de lessen en oefeningen ben ik heel anders naar foto’s gaan kijken. Ik ben beter op details gaan letten en kan daar nu ook betekenissen in zien.” (Willem Mourik)
“Grensverleggend op fotografisch gebied. Een verrijking voor mijn fotografisch denkkader. Ik vind dit echt weer een stap verder en voor mij smaakt het naar meer.” (Aukje Bakker)
“Deze cursus is de weg naar een bewustwording van de kracht van beeldtaal, hoe die te herkennen’, hoe die te ‘lezen’ en hoe die zelf toe te passen. Een verrijking om een foto meer zeggingskracht te geven.'” (Nelly Sluis)
“Voor de start twijfelde ik toch wel maar nu ik er mee aan de slag gegaan ben: top, verbreden inzichten, langer kijken, meer zien, anders zien en vooral veel bewuster zien, gebaseerd op een mooie portie theoretische kennis. Een aanrader!” (Douwe Struiksma)
“Uitdagende opdrachten, maar zelf doen was zeer verhelderende opdrachten. Ik verras mezelf, merk ik” (Jaap Coorens)
“Wat een handig werkboek! Zeer veel gebruik van gemaakt om notities te nemen en later terug te lezen.” (Ann Cornelis)