De titel van deze fotografische notitie luidt: Compositie met twee gekko’s en halfvergane zitting van autostoel.

Deze foto is gemaakt tijdens een verkenningsreis naar Cyprus. Het leuke van de zuidelijke landen is dat je er zoveel meer klein leven hebt dan bij ons. Ik was behoorlijk in mijn nopjes met de vondst van deze hagedissen bij het omkeren van een achtergelaten autostoel op een stortplaats. De grote is een Europese tjiktjak, extreem bont getekend. Werkelijk een beauty en nog in het bezit van zijn oorspronkelijke staart. Dat kun je zien aan de zwartwit-bandering. Gekko’s zijn nogal zachte hagedissen en ze verliezen gemakkelijk hun staart. Nu groeit deze weliswaar weer opnieuw aan, maar dat duurt maanden en de nieuwe staart wordt bovendien nooit meer zo fraai als de eerste.

Misschien nog wel fraaier dan de gekko, was het purper van de verweerde autozitting waar hij onder woonde. En dan die pittoreske gaten in de bekleding; een visueel cadeautje, vond ik. Toen we net even bezig waren dook er een tweede gekko op, ditmaal een Egeïsche naaktvingergekko. Die zijn grauwer, ontberen de bladvormige platte teentjes en blijven op dit eiland voor zover wij hebben kunnen nagaan zeer klein. Het beestje op deze foto meet zonder staart slechts 3 centimeter. Het zal mij niet verbazen als dat tot een aparte soort wordt verklaard. De taxonomie van de Europese reptielen en amfibieën is de afgelopen decennia immers al zo drastisch op de schop genomen dat dit er nog wel bij kan.

Gekko’s zijn nachtdieren met een tikkeltje mysterieus uiterlijk vanwege hun verticale spleetvormige pupil en hun typische hechtvoetjes. Door stevig onder te belichten wilde ik de foto een toverachtige sfeer meegeven.