ProgrammaHighlihgtsPraktischFoto's

Deze reis is geschikt voor alle typen fotografie: landschap, macro en vogels. We wandelen weinig en blijven lang op bepaalde plekken om veel te kunnen fotograferen. Het gaat niet om zoveel mogelijk soorten (!) maar om interessante foto’s van de landschappen, planten en dieren die we tegenkomen. De wandelingen die we maken zijn kort en niet zwaar. Van hellingen zal geen sprake zijn, want Zuid-Florida is nog vlakker dan Nederland.

Aangezien het ’s ochtends om 7 uur licht begint te worden en ’s avonds om 7 uur donker is, pak je steeds het beste licht heb je ’s avonds toch nog voldoende tijd om bij te komen, te eten en om je foto’s in te laden, te selecteren. Tweemaal houden we een beeldbespreking met behulp van een beamer.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen tengevolge van weersomstandigheden, fotokansen of gewijzigde inzichten.

  Dag 1
Aankomst op vliegveld Miami. Je eerste kennismaking met Florida is de warmte die als een behaaglijke deken om je lichaam slaat zodra je naar buiten stapt. We nemen de bus in ontvangst en rijden in een klein uur tijd naar onze eerste verblijfplaats. Een typisch Amerikaans motel met alle bijbehorende comfort aan de uiterste zuidwestelijke rand van Florida City (een van de buitenwijken van Miami). De binnenplaats staat vol wuivende palmen, er is een zwembad en een Visitor Centre voor de Everglades. Hier leven zwarte gieren, glansspreeuwen, spotlijstertimalies en het lenige tropische hagedisje dat hier met afstand de meest succesvolle immigrant is: de grasanolis.

  Dag 2
We rijden direct de Everglades in, waar we een korte stop maken bij het belangrijkste bezoekerscentrum aan de hoofdingang. Je krijgt direct een complete indruk van het geheel, zodat je het landschap kunt ‘lezen’ en begrijpen en weet welke soorten je kunt verwachten.
Daarna gaan we direct door naar één van de toplocaties voor het waarnemen en fotograferen van dieren. Twee natuurpaden, waarvan er één door een moerasgebied gaat en het andere door een tropisch ‘boseiland’. Het moeraspad brengt je dichtbij alligators, slangenhalsvogels, kleine blauwe reigers, witbuikreiger, grote en kleine zilverreiger. Kijk ook vanaf het vlonderpad in het water voor de illustere Florida weekschildpad en de Florida spitssnuitsnoek.
Aangezien het om 7 uur ’s avonds alweer donker is, ben je op een comfortabele tijd weer terug bij het hotel, waar we ons opfrissen om vervolgens een karakteristiek restaurant in de nabije omgeving te bezoeken.

  Dag 3
Vandaag maken we een landschappelijke tocht dwars door de Everglades. Je hebt fraaie uitzichten over de grassteppes, de moerassen, de verhoogde eilanden met loofbossen, dwergcypressen en de droogste leefgebieden in deze ‘wereld’: dennenbossen. Onderweg stoppen we op diverse plekken om foto’s te maken. De route eindigt bij een kleine haven met meeuwen, visarenden en met een beetje geluk zien we zwarte schaarbek, zeekoeien en de grotere (maar veel zeldzamere) verwant van de alligator: de Amerikaanse krokodil.

  Dag 4
We gaan iets noordelijker de Everglades in, naar een plek waar we langs de oever van een brede sloot kunnen lopen om in alle rust de camera te richten op wat we tegenkomen: slangenhalsvogels, alligator, oranjebuikschildpad, grasanolissen, diverse reigers, glansspreeuwen en vele soorten kleurige libellen, waaronder de oranje Halloween-libel met zijn zwaar gevlekte vleugels. Hier en daar vliegt een monarch vlinder. Vanaf de hoofdweg leiden enkele korte trails je door kleine stukjes tropisch bos die oerwoud-achtig aandoen. We verwisselen vandaag ook onze uitvalsbasis voor een hotel aan de westkust van Zuid-Florida.

  Dag 5
We bezoeken verschillende plekken waaronder de galerie van Clyde Butcher, één van Amerika’s meest inspirerende landschapsfotografen die met prachtige grootbeeldopnamen zowel het geheel als elk detail van het landschap weet te vangen.
Nieuw vandaag zijn de moerascypressen. Naaldbomen met tropisch aandoende plankwortels en knoestige ‘knieën’ die meters van de stam verwijderd uit het water oprijzen.

  Dag 6
Vandaag bezoeken we één van de best bewaarde bosreservaten met de grootste naaldbomen. Er slingert een lang vlonderpad tussen het moerasbos door, waar je met gemak een hele dag zoet kunt zijn. In sommige delen van het bos zie je door de spiegelingen van de bomen in het water bijna niet waar de horizon ligt. Het is een uitdaging om hier composities te maken, al dan niet gecombineerd met de witte reigertjes die dit gebied bevolken. Verder maak je hier kans op kaalkopooievaar (wood-stork), alligator, waterslangen (babded water snake), tillandsia’s en groene boomkikkers.

  Dag 7
Het strand is onze hoofdbestemming. Je wandelt heerlijk over het parelwitte zand waar massa’s schelpjes met subtiele kleuren in te ontwaren zijn. Je loopt letterlijk langs diverse vogelsoorten die niet erg schuw zijn. Drieteenstrandlopertjes, steenlopers, Grote sterns en Amerikaanse zilverplevieren komen erg dichtbij. Maar ook de grote koningssterns met hun opvallend oranje gekleurde snavels laten zich goed benaderen. Datzelfde geldt voor aalscholvers. We maken kans op bruine pelikanen en fregatvogels (hoog in de lucht). En er is altijd kans op visarenden, die zich hier gemakkelijk laten besluipen.

  Dag 8
Deze dag staat in het teken van de terugreis naar Amsterdam (vanaf Miami)

  • Intensieve persoonlijke begeleiding, zowel technisch als artistiek
  • veel macro-onderwerpen en fraaie zonsondergangen
  • Je zal jezelf gegarandeerd overtreffen

Heen- en terugreis

Heenreis: vrijdag 22 januari
Terugreis: vrijdag 29 januari
Vluchtgegevens komen beschikbaar zodra deze bekend zijn

  Vervoer

Gedurende de hele reis verplaatsen we ons ter plekke met een minibus, bestuurd door de reisbegeleider.

Accommodatie en verzorging

We verblijven in typisch Amerikaanse hotels (met douche en toilet op de kamers), waar we tevens ontbijten. Picknicken doen we in het veld. Voor het avondeten bezoeken we restaurants.

  Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog, co-auteur van het Handboek Natuurfotografie en docent in het kunstvakonderwijs. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen. Hij houdt van vernieuwing en stond bij zijn eerste bezoek aan Florida versteld van het gemak waarmee dieren zich er laten benaderen en waarmee je zelfs groothoekopnamen van vogels kon maken. Bart is sterk in het analyseren van composities en weet een prettig gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s. Niet onbelangrijk: Bart is een talenwonder en spreekt vloeiend Engels en (in Florida ook nooit weg) Spaans.

  (Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is).
Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een fotovest met stevige zakken.

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen. Voor deze reis adviseren we je fotografie benodigdheden mee te nemen voor dichtbij, macro en landschapsfotografie.

Heel belangrijk: Amerika heeft een ander lichtnet dan Europa. Je hebt adapterstekkers nodig (zie afbeelding rechts boven) Ook is een hoekzoeker (zie afbeelding rechtsboven) zeer aan te bevelen als je groothoekopnamen vanaf een extra laag standpunt wil maken.

Content 3