Programma + DataHighlightsPraktischInbegrepenFoto'sReviews

Data, locaties en tijdstippen van de activiteiten

Dag 1: zaterdag 11 januari 10.00 – 17.00 uur
Omgeving Hilversum / bos – heide

– high key, low key
– meervoudige belichting
Lunch inbegrepen

  tussentijds online feedback via afgeschermde Facebookgroep (max 6 foto’s pp)

  Dag 2: zaterdag 15 februari  14.00 – 18.00 uur
Omgeving Hilversum / landgoed

– tussenringen
– invulflitsen (avond)
– Bokeh-bubbels
geen lunch / maaltijd in programma

tussentijds online feedback (max 6 foto’s pp)

  Dag 3: vrijdag 6 maart 12.00 – 17.00 uur
Omgeving Haarlem / duingebied

– deep focus (extreme scherptediepte)
– indirect fotograferen
– extreem laag standpunt
De lunch vindt plaats in pannenkoekenhuis

tussentijds online feedback (max 6 foto’s pp)

  Dag 4: zaterdag 4 april 16.00 – 19.30 uur
Omgeving IJmuiden / strand

– lange sluitertijd (grijsfilter)
– panning, bewegen met de camera
afsluitende borrel (maaltijd voor de liefhebbers) in strandpaviljoen

laatste online feedback (max 6 foto’s pp)

De gedetailleerde uitwerking van het programma inclusief de locaties ontvang je steeds ruim voor aanvang per mail. Alle werksessies vinden plaats vanaf goede horecagelegenheden en we nuttigen de lunches in het veld.

 

  • Je verlegt je grenzen op het creatieve vlak
  • Inclusief digitaal werkboek Creatieve Technieken
  • persoonlijke coaching via afgeschermde Facebookgroep

Voor deze masterclass heb je de volgende spullen nodig:

– goede camera (spiegelreflex of high-end systeemcamera)
– macrolens (ca. 105 mm of tele-macro lens)
– telelens (180 mm of meer)
– groothoeklens (alles tussen 10 en 35 mm volstaat)
– statief
– zaklampje (niet met meerdere ledjes, maar met één lichtbron)
– flitser (mag ook ingebouwde flitser van je camera zijn)
– grijsfilter (stelthgear ND8 is goede basis, géén ND10)*
– evt. hoekzoeker of kantelbaar scherm
– setje tussenringen (bv. Kenko)

*Het grijsfilter is geen doel op zichzelf, we gebruiken het alleen als middel om met zekerheid langere sluitertijden te creëren. Als het schemert of op een sombere dag heb je daarvoor geen grijsfilter nodig en zullen we er ook niet mee werken. Op zeer lichte dagen echter wel. Mocht je geen grijsfilter hebben, de workshopleider heeft er enkele te leen.

 

Hoe gaan we te werk?

Een week voorafgaand aan de start van het traject, ontvang je per mail de handleiding Creatieve Technieken. Hierin staan alle technieken die de revue zullen passeren uitgelegd. Vooral de camera-instellingen en de voorbeeldfoto’s maken dit document tot een handig en bruikbaar overzicht. Dit document is bedoeld om thuis alvast mee te oefenen en camera-instellingen na te lopen, zodat je in het veld effectiever te werk kan gaan.

Dit traject is niet bedoeld om direct de meest fantastische foto’s te maken (hoewel je jezelf waarschijnljik wel zal overtreffen). Het leerdoel is niet het maken van de ultieme foto, maar het aanleren, oefenen en vertrouwd raken met technieken. Ook leer je sneller te schakelen tussen verschillende technieken en leer je ermee te experimenteren, waarbij je ook de verschillende technieken met elkaar kan combineren. Maar het aller belangrijkst is dat je leert herkennen in welke situatie je welke techniek(en) kan toepassen.

Eenmaal in het veld verplaatsen we ons door rustig te lopen en vooral goed om ons heen te kijken. Bart Siebelink zal elke techniek demonstreren en ervoor zorgen dat je hem daarna zelf leert door geduldig de camera-instellingen met je door te nemen, te oefenen en alle technische problemen of onduidelijkheden op te lossen waar je tegenaan loopt..

 Locatie

Diverse locaties, verspreid over het midden van Nederland.
De dagen en tijden liggen vast. De invulling van de activiteiten is onder voorbehoud van wijzigingen ten gevolge van bijvoorbeeld weersomstandigheden. Het kan dus zijn dat bepaalde technieken naar andere dagen verschuiven dan waarop je deze nu gepland ziet staan. Neem daarom altijd je volledige foto-uitrusting mee. We zullen nooit ver lopen (maximaal een kilometer).

Je krijgt steeds een week van tevoren per mail een aankondiging van de volgende veldsessie met daarin de plek waar we verzamelen en meer details over hoe we die dag gaan besteden.

 

Bij de prijs inbegrepen zijn:
– koffie/thee bij ontvangst op de startdag
– digitaal werkboek Creatieve Technieken
– online feedback op je foto’s

Niet inbegrepen zijn:
– vervoer naar de locaties
– lunch (picknick) en consumpties in te bezoeken accommodaties

Panning, ofwel het meetrekken van de camera. Een geliefde techniek die je in de vingers leert krijgen.

 

Meerdere lichtbronnen, bokeh-bubbels, experimentele vormen die daardoor ontstaan. Ook daarvoor in aandacht in deze masterclass.

Meervoudige belichting is een techniek waarvan de mogelijkheden nog lang niet zijn ontgonnen.

Je leert een nieuwe manier om bomen gedetailleerd en fris in beeld te brengen.

Een zonsondergang door de bosjes heen. Zie je hoe het warme zonlicht de rest van de foto paars doet lijken?

Alles scherp, tot in de kleinste details. De verschillende kleuren en structuren van de begroeiing breng je daarmee tot leven.

Voor gedetailleerde silhouetfoto’s heb je afwijkende camera-instellingen nodig. Je leert ze in deze masterclass.

Alleen zichtbaar bij zeer helder weer. Het Prinses Amalia Windmolenpark ligt op 23 kilometer buiten de kust bij IJmuiden.

Met een iets langere sluitertijd, breng je ook eenvoudige onderwerpen zoals golven zeer sprekend in beeld.

Panning, ofwel het meetrekken van de camera. Een populaire techniek die je echt in de vingers moet zien te krijgen.

Een eenvoudig idee om een sneeuwklokje op deze manier te fotograferen. Toch is het nog maar weinig gedaan. Maar dankzij nieuwe technieken, ga je vanzelf ook nieuwe fotografische mogelijkheden ontdekken.

Je leert een techniek om donkere bosranden fris en luchtig te houden.

Wilde eend in High-Key, een techniek waarbij je bewust fors overbelicht. Hoe pas je het toe en welke situaties lenen zich er goed voor?

De combi van Bart: Veel inhoudelijke kennis van natuur, kennis van fotografische technieken en vooral de kunstzinnige/creatieve insteek, het out of the box kijken, fantasie in het veld al laten werken. Natuur wordt kunst. Dat maakte deze masterclass uniek, niet puur een registratie van een zo realistisch mogelijk beeld creëren , maar ook de enorme vrije ruimte om te experimenteren.  Marian Smeets

Het leerzaamste was voor mij het bezig zijn en weer uitgedaagd te worden om aan de gang te gaan. Inge van den Akker

Mijn gereedschapskist is fors uitgebreid. Ik was al af en toe met creatieve technieken aan de slag, maar werd daar niet zo enthousiast van. Deze masterclass moest voor mij het antwoord geven of ik de technieken verkeerd gebruikte of dat ik het echt niets vond. Het eerste dus. Met de uitleg van en oefening met de techniek heb ik nu ervaren wat een leuke mogelijkheden deze technieken geven. Marjon Havermans

Ik vind het erg jammer dat de masterclass voorbij is. Gelukkig ga ik in het najaar door. Ik heb ontzettend veel van je geleerd. Barts enthousiasme werkt heel aanstekelijk. Heel erg bedankt voor de fijne lessen! Corina Blok

Ik had mij ingeschreven voor de cursus Creatieve Technieken om wat inspiratie op te doen. Wel dat is gelukt. Ik vond het zeer inspirerend: de workshops, de locaties, de medecursisten en niet in het minst: de cursusleider Bart Siebelink. Bart, jouw verwondering tijdens het fotograferen werkte bij mij aanstekelijk. Ik vond je een geweldige cursusleider. Didi Mooiman

Ik heb hierdoor geleerd beter te kijken en anders en creatiever te fotograferen. Bart, jouw sterke punt is, dat je iedereen in zijn/haar waarde laat en op een opbouwende wijze iemand feedback kunt geven. Een gave!  Marjo Snellenburg