ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

proogramma200

Dit is een allround-fotoreis waarop je veel macro-onderwerpen fotografeert. Denk daarbij aan bloemen, dagvlinders, reptielen en amfibieën. Corsica heeft bijzonder veel endemische soorten, waarvan je er redelijk wat op deze reis zal tegenkomen. Daarnaast is er ook aandacht voor landschappen, waaronder een eeuwenoud en uniek cultuurlandschap waarin semi-wilde varkens vrij rondscharrelen onder oude kastanjebomen. Ook ga je fotografisch experimenteren met de dynamiek van golven en van waterkolken in beekjes.

Je bezoekt het eiland begin juni, wanneer is het voorjaar op zijn hoogtepunt is. Overigens zonder dat de temperaturen te hoog oplopen, want de temperende werking van de Tyreense zee houdt het kwik in toom.

Hoewel het eiland bekendstaat om zijn grillige landschap met veel steile hellingen (zeker in het gedeelte waar onze reis plaatsvindt), blijf je gevrijwaard van zware klim- of sjouwpartijen. Je bezoekt goed begaanbare plekken. Wandelingen zijn licht en de huisvesting is comfortabel en sfeervol. Onderstaand programma is onder voorbehoud van wijzigingen op basis van (weers)omstandigheden of fotokansen.

Deze streek kenmerkt zich door de afwezigheid van landbouw en van bevolkingsdruk. Dit uit zich in onaangetaste hellingen met fraaie loofbossen, kabbelende beekjes en spectaculaire granietformaties in warme tinten.

De beplanting kenmerkt zich door een kruidig geurende "maquis" met soorten als Kuiflavendel, Steentijm, Rotsroosjes, Mirte en de Mastiekboom. Ook zijn er bossen van Corsicaanse den en Tamme Kastanjebomen. Enkele diersoorten die je op meerdere plekken kunt tegenkomen zijn de Thyreense Muurhagedis; een zwaar gevlekte hagedis met een turkooisgroene staartbasis. De Pasja of Jasiusvlinder die een van de grootste en meest kleurrijke Europese soorten is, de Corsicaanse Koninginnepage, het Corsicaans Hooibeestje, de Tyreense Berghagedis en de Geelgroene Toornslang.

  Dag 1

Vlucht naar Corsica. We nemen de minibus in ontvangst en rijden in ca. 3 uur naar onze verblijfplek: een sfeervol gelegen hotel met een gezellig terras in een klein kustplaatsje. Enkele bloeiende struiken in de hoteltuin trekken het hele seizoen door vlinders aan, waaronder de endemische Corsicaanse Koninginnepage. Tegenover het hotel staan imposante  eucalyptusbomen met prachtige patronen op de dikke stammen. Ook loop je in luttele minuten naar de zee, waar je lang kan kijken naar stukslaande golven op de rotsen.

  Dag 2

Vandaag bezoeken we een bijzondere plek waar twee beken samenstromen in een dal. Enkele prachtige oude stenen boogbruggen over het water herinneren aan de tijd dat deze plek een belangrijk kruispunt van een muilezelroute vormde. Langs alle beken kun je wandelen, de bermen zijn hier rijkelijk begroeid met kruiden en bloemen. Vooral de Heliotroop en de Spaanse Gouddistels trekken veel vlinders, waaronder de Kardinaalsmantel, het Corsicaanse Hooibeestje en vele blauwtjes.
Als de zon schijnt, is de kans groot dat ook de Pasja of Jasiusvlinder voorbij scheert. Dat is een van de grootste Europese dagvlinders. Wanneer ze gaan zitten, zijn ze soms goed te benaderen en tonen ze hun ragfijne gestreepte ondervleugels.

  Dag 3

Vandaag volgen we de kust in noordelijke richting met als hoofdbestemming een kleine rivierdelta die eindigt met een kiezelstrand. De rivier heeft een brede vlakte uitgesleten die grotendeels in gebruik is als koeienweide. Boeiend is de moerassige overgangszone van het zoete naar het zoute water. Dat gebeurt grotendeels onder de grond op het hogere gedeelte van het strand. Dat is een vlakte waar je zoutminnende planten plaats kan zien maken voor cistusroosjes. Nog ietsje verder van de zee af, staan wilde olijfbomen. Wat je hier kan fotograferen zijn sprinkhanen, vlinders, bloemen, landschappen en bijzonder fraai gespikkelde afgeronde granietkiezels in de kleuren zwart, grijs en steenrood.
Onderweg maken we een tussenstop op een vlak gedeelte langs de route met terrassen in de vorm van gemetselde halfronde muurtjes die dienen voor de wateropvang vanuit de bergen als het extreem regent. Het grootste deel van de tijd, is dit een verlaten veld met een uitbundige begroeiing van Spaanse Gouddistels en andere kruidachtige planten en toegang tot een beek(je).

  Dag 4

Vandaag bezoeken we één van de meest spectaculaire landschappen: de zogenoemde Calanques de Piana. Dit gebied is zo bijzonder dat het een vermelding heeft gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bijzondere rotsformaties veranderen in de loop van de dag op sensationele wijze van kleur, van goud naar roze tot vuurrood. De wind en het water hebben de vormen in de rotsen vormgegeven waardoor de prachtige holten zijn ontstaan. Het is al een ware belevenis om hier te zijn. Maar onze hamvraag is natuurlijk hoe je het bijzondere karakter van deze welgevormde steenmassa’s fotografisch het beste vastlegt. En wat is het beste tijdstip om dat te doen?
Afhankelijk van de resterende tijd, bezoeken we hier nog een wandelpad langs een kruidenveld dat wederom gonst van de insecten. Vandaag maken we ook ruimte voor een beamersessie.

  Dag 5

Een bijzonderheid van dit eiland zijn de loslopende varkens die regelmatig tegenkomt. Je ziet ze in alle kleuren en formaten gewoon langs de weg. Of scharrelend tussen de varens in de halfopen kastanjebossen die in het binnenland hele dorpen omringen. De varkens lopen vrij rond en doen zich tegoed aan deze kruiden en in het najaar natuurlijk ook aan de vele kastanjes. Dat geeft hun vlees een intensieve smaak die tot ver buiten Corsica bekend staat. Van dit eeuwenoude cultuurlandschap zijn sprookjesachtige foto’s te maken. Ook bekijken we een bos met Corsicaanse dennen en bezoeken we een afgesleten rotspartij met waterpoelen. Het leefgebied van de Tyreense Berghagedis.

  Dag 6

We bezoeken een nabijgelegen kustlocatie, waar we de lens richten op de turbulente ontmoetingen van het kustgesteente met de beukende en bruisende golven. Wist je dat er verschillende soorten en kleuren graniet bestaan? Eén van de mooiste en bontste soorten is het dioriet dat je zeker gaat leren herkennen. Ook de vormen van het water zelf, de golven, schuimkoppen en luchtbellen, kunnen interessante beelden opleveren. We experimenteren met verschillende technieken om dat goed in beeld te krijgen.

  Dag 7

Vandaag bepalen we in samenspraak de invulling. We kunnen de dag bijvoorbeeld gebruiken om een bepaalde plek die goed is bevallen opnieuw te bezoeken. Een element dat vandaag zeker zal plaatsvinden is een tweede beeldbespreking.

  Dag 8

Terugreis naar Nederland.

  • Gevarieerd, spannend landschap en kust
  • Veel onderwerpen (vooral vlinders, bloemen en reptielen)
  • Je komt op de beste plekken, verliest geen zoektijd

  Heen- en terugreis

Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket ca. 2  maanden voor vertrek. De opstapplaats is vliegveld Brussel-Charleroi.

  Vervoer

Gedurende de hele reis verplaatsen we ons ter plekke met een minibusje, bestuurd door de reisbegeleider.

  Accommodatie en verzorging

We verblijven in een comfortabel kleinschalig hotel in een kustplaatsje. Het beschikt over een gezellig terras, bloeiende struiken en uitloopmogelijkheden naar een nabijgelegen veld en naar de kustlijn. Ons verblijf is op basis van halfpension. We leggen een huishoudpot aan. in een plaatselijke supermarkt kopen we de lunch in, die we later op een leuke plek in het veld nuttigen.

  Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog, co-auteur van het Handboek Natuurfotografie en docent aan de Willem-de Kooning Academie. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen.
Als fotograaf is hij vooral gespecialiseerd in macro-onderwerpen, zoals bloemen, vlinders, sprinkhanen, reptielen en amfibieën. Hij laat je zien hoe je onderwerpen in het veld kunt vinden en de fotografische uitdagingen ervan kunt herkennen. Daarbij schuwt hij het experiment niet.
Verder is hij sterk in het analyseren van composities en het creëren van een prettig gespreksklimaat bij de nabespreking van de foto’s.

  (Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking meestal rond de 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen.
Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je t.z.t. de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een fotovest met stevige zakken.

De ruimte voor bagage in het minibusje is beperkt. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen. Voor deze reis adviseren we je fotografie benodigdheden mee te nemen voor dichtbij, macro en landschapsfotografie.

Inbegrepen:

  • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief belastingen en toeslagen
  • verblijf op basis van halfpension beginnende met het diner op de eerste dag op de locatie en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
  • alle vervoer ter plekke met auto / minibusje zoals beschreven in het programma
  • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
  • begeleiding door mentor Bart Siebelink

Niet inbegrepen:

  • verzekeringen
  • eten en drinken gedurende de heen- en terugreis
  • lunches en drankjes anders dan thee/koffie bij het ontbijt
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • boekingskosten (45 euro)
  • bijdrage aan het GGTO-garantiefonds (15 euro)
  • luchtvaart-tarief voor ruimbagage (verschilt per luchtvaartmaatschappij, doorgaans enkele tientjes)
  • toeslag eenpersoonskamer (175 euro)

Corsica is grotendeels vrij van hoogbouw, hier vind je nog van die rustieke bergdorpjes waar de sfeer van streekromans bewaard is gebleven.


De Thyreense Muurhagedis (een endemische soort) zullen we zeer veel tegenkomen. De kunst is om hem te combineren met de korstmossen.


Rotsroosjes zijn altijd uitstekende insektentrekkers. Je hoort het kalmerende gezoem als je ertussen staat.

De Corsicaanse Koninginnepage is een speciale soort je alleen hier tegenkomt. Hij is een tintje zwaarder getekend dan de gewone Koninginnepage en de zwaluwstaarten zijn beduidend korter (foto: Daniel Mietchen).

 


De granietformaties van de Calanche staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Prachtige zonsondergangen zijn hier te maken.


Alleen al dat borrelende, schuimende water van de golven...oerkracht.


De oerkracht van de beukende golven leent zich voor poëtische foto's.


Heb je ooit varkentjes zo frank en vrij door het landschap zien struinen? Het maakt een bijzonder gevoel los.


Een halfopen bos met steeneiken.


De Pasja of Jasiusvlinder is een spectaculaire, grote soort. Hier kwam hij zout opdrinken uit de poriën van iemands schoen.


Hoe fotografeer je kleine bloeiende bloemen, zonder dat de achtergrond te druk wordt? Je leert het op deze reis.


Typisch Corsicaans: een wasplaats bij een bron, gemaakt van ronde rivierkeien.


De Kardinaalsmantel is een opvallende, grote vlinder die met een beetje geduld god valt te fotograferen.


Bij krachtige wind groeien de golven uit tot spectaculaire proporties.


Op Corsica komen veel soorten blauwtjes voor, waaronder een paar endemische.


De ene steen is de andere niet. Over graniet valt veel te weten. Dit is daarvoor misschien wel de beste plek van Zuid-Europa.


De eeuwenoude kastanjebomen geven het landschap een idyllisch karakter.


Waar kijk je naar? Ook bij zeer snel bewegende onderwerpen (zoals deze kolkende beek) kun je spannende momentopnames maken. Je leert hiermee fotografisch te experimenteren.


Waar kijk je nu eigenlijk naar? Het leuke van abstraherende foto's is dat ze de fantasie sterk kunnen prikkelen.