Maleisië: Masterclass in de tropen

 • Bestemming:
 • Duur: 14 dagen
 • Van: 11/07/2020
 • Tot: 25/07/2020
 • Prijs: €3,250

Masterclass in de tropen

Van heel tropisch Azië biedt Maleisië misschien wel de beste combi van verblijfscomfort en uitdagende fotokansen in dat sprookjesachtige verre oosten vol geuren en kleuren. Uitdagende natuur, rijke cultuur, veilig en vriendelijk.

Je komt vanzelfsprekend op exotische plekken, maar hoe overtref je de doorsnee reisfoto? Dat is een kwestie van observeren, timing en de juiste cameratechnieken. Die oefen je tijdens deze trip op een breed scala van uitdagende onderwerpen. Denk aan sociaal apengedrag, bontgekleurde zangvogels, excentrieke slijkspringers, nachtfotografie in het tropisch regenwoud, de grootste concentratie vuurvliegjes ter wereld.

Maar ook een urbex-locatie in de jungle, het kleurrijke Maleise straatleven en de hectiek van een wijk als Chinatown in Kuala Lumpur ga je vastleggen. Elke situatie vergt een eigen aanpak. Kortom: je gaat verbreden, verdiepen, verfijnen en bovenal genieten!

ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

 

 

Waarom Maleisië?

Van heel tropisch Azië, biedt Maleisië misschien wel de beste combi van verblijfscomfort en uitdagende fotokansen in dat sprookjesachtige verre oosten vol geuren en kleuren. Er is een uitdagende natuur. Wist je dat de oudste regenwouden van de wereld in Maleisië liggen? De meeste grote Aziatische dieren, waaronder olifanten, tapirs, tijgers, panters, gibbons en zelfs beren leven op nog geen dag rijden van de hoofdstad Kuala Lumpur in het wild. Dat zegt veel over de rijkdom van de natuur en over de compleetheid van het ecosysteem. Maar ook in het oerwoud moet je nog steeds goed zoeken en om je heen kijken om interessante dieren te vinden, ook de kleinere soorten.
De reisleider is echter een ervaren bioloog en heeft daar een neus voor.

Ook kent Maleisië een buitengewoon rijke cultuur en geschiedenis met invloeden uit China, India, Arabië, Indonesië en natuurlijk Europa. Je kan hier een moskee naast een Hindoeïstische tempel aantreffen en even verderop weer een strak glazen gebouw. Maar het uit zich ook in een kleurrijk straatleven en een enorm uitgebreide keuken met verfijnde gerechten. Bovendien zijn de mensen er bijzonder vriendelijk en behulpzaam, waardoor je je zelfs in de drukte van een stad als Kuala Lumpur geen moment onveilig voelt.

Is deze reis geschikt voor jou?

Fotografeer je graag natuur en houd je ervan om creatieve technieken te leren, waardoor je uit elke situatie het beste kan halen? Dan is deze reis zeker iets voor jou. Je krijgt vooraf een werkdocument met heldere tips om te fotograferen in de volgende 10 situaties:

- sprekende wildlife close ups (o.a. apen, slijkspringers)
- experimenteren met extreem hoge ISO (o.a. bij de vuurvliegjes)
- panning (meetrekken van de camera)
- nachtfotografie (macro) in het oerwoud
- urbex
- vogels scoren met de point & shoot methode
- hoe orden je het oerwoud?
- nachtfotografie in Chinatown
- koikarpers "bevriezen"
- inflitsen (bij tegenlicht)

Daarnaast is er veel tijd om zelf, vrij aan de slag te gaan.

Je bezoekt Maleisië in de doge tijd. Dat betekent dat je weinig last zal hebben van muggen en bloedzuigers en dat je gemakkelijker door het oerwoud kan lopen.

Onderstaand programma is onder voorbehoud van wijzigingen op basis van weersomstandigheden of fotokansen. Op deze reis leer je fotograferen onder zeer uiteenlopende omstandigheden.

Het klimaat is tropisch. Na een paar dagen ben je daar aan gewend en is het goed uit te houden. We besteden vooral de (vroege) ochtend, de (na)middag en de avond aan fotografie, dan zijn de lichtomstandigheden het beste en zijn bovendien de meeste dieren actief. Midden op de dag, als het warm of zeer zonnig is heb je tijd voor jezelf.

Fysiek is deze reis niet zwaar. Je loopt steeds hooguit een paar honderd meter maar soms wel over ongelijk terrein.

  Dag 1 en 2

Deze dagen staan in het teken van de heenreis.

 Dag 3 en 4

Kuala Lumpur (de naam van de Maleise hoofdstad) betekent letterlijk vertaald: modderige rivierdelta. Bijna niemand staat daar nog bij stil, maar voor deze reis is die modder een buitengewoon interessant gegeven. Die modder ligt namelijk aan de basis van een uniek ecosysteem dat nog op een paar plekken langs de Maleisische kust valt te vinden. Daarvan gaan we er één uitgebreid bezoeken en fotograferen.

Dat doen we op onze eerste verblijfsplek: een sfeervol plaatsje aan een rivierdelta op 2 uur rijden boven Kuala Lumpur. Daar nemen we intrek in een hotel op loopafstand van de natuur. Je ziet daar overweldigende ficusbomen met tientallen luchtwortels die vaak weer zijn uitgegroeid tot zelfstandige booomstammen. Tussen deze immense groene kathedralen krioelt het werkelijk van de apen. Het gaat om de Langstaartmakaak (ook wel Krabbeneter genoemd) en om de Zilverlangoer met zijn vriendelijke, introverte karakter. Fotokansen te over, want je zal geregeld omringd zijn door apen. Natuurlijk leg je hun interessante sociale gedrag vast. Apen die elkaar vlooien,maar ook apen die die elkaar bestijgen, als was het maar om de sociale rangorde te bevestigen. Je kan sprekende portretten maken van zeer dichtbij, de baby's (die bij de langoer oranje van kleur zijn) en met een beetje geluk fotografeer je ze springend, terwijl ze in de lucht hangen tussen twee bomen in.

Waar de modderige oever geleidelijk overgaat in het water van de rivier, vormt de mangrove de beeldbepalende boomsoort die de kust beschermt. Het is intrigerend om de uiteenlopende strategieën te zien waarmee deze bijzondere bomen zich weten te handhaven. Dat leidt tot dichte mangrovebossen met een abstract aandoend lijnenspel. Vanaf een droog en stevig vlonderpad kun je je er fotografisch op uitleven. Op de bodem leven talloze kleurige wenkkrabben. En als kers op de taart krijg je de meest karaktervolle amfibische visjes voor de lens die je je kan bedenken: Slijkspringers. Met hun hoog geplaatste uitpuilende oogjes en op voorpoten gelijkende borstvinnen lijken te zo zijn ontsnapt uit een Disneyfilm. Als er één plek op de wereld is, waar je deze koddige beestjes goed kan benaderen en hun gedrag fraai in beeld kan brengen (zonder dat je daarvoor zelf de modder in hoeft) dan is het wel hier.

Je hebt hier de Reuzen-Slijkspringer die met zijn 25 cm de grootste ter wereld is. Ook heb je de Blauwgespikkelde Slijkspringer met zijn bonte kleuren. Soepeltjes schuiven ze met hun op pootjes gelijkende borstvinnen over de glanzende modderbank. De uitpuilende bolle oogjes staan helemaal bovenop de hoge kop, zodat ze meer op een kikker lijken dan op een vis. Je ziet ze in alle formaten langs elkaar heen bewegen. Komt er een soortgenoot te dichtbij, dan richten deze visjes hun stekelige rugvin op. Dan doen ze denken aan draakjes. Onwaarschijnlijk, maar toch echt. Kortom: boeiend dieren en boeiend gedrag en op weinig plekken zo goed benaderbaar en fotografeerbaar als hier.

Wat maar weinig mensen weten is dat deze mangrovebossen ook de grootste dichtheden aan vuurvliegjes ter wereld herbergen. We varen langs een streng beschermde plek waarbij je de duizenden knipperlichtjes van dichtbij kan bewonderen en op experimentele, toverachtige wijze kan fotograferen.

Je logeert hier in een dorpshotel op loopafstand van het natuurpark. Dit is een van de spots waar je, behalve natuur ook de couleur locale kan ervaren en fotograferen. Direct bij het hotel bevinden zich eethuizen met levendige terrassen waar we onze maaltijden nuttigen. Ook zijn er diverse winkeltjes in het blok, evenals en supermarkt. Je ziet het kleurrijke leven van de Maleisiërs van dichtbij. De dominante religie is de Islam. Je zal de oproep tot het gebed meermalen horen en veel gewaden en hoofddoeken zien. Een typisch straatbeeld is dat van een echtpaar op een brommer. Hij aan het stuur en de dame met hoofddoek achterop. Maar ook de vele mensen met een Indiase en Chinese achtergrond maken de sfeer kleurrijk en cultureel divers.

Misschien nog wel leuker dan de hoofdstraat, zijn de tussen-straatjes. Daar tref je een fotogenieke wirwar van trapjes, airco’s, kabels en schotelantennes. En met een beetje geluk ontdek je daar tussenin gekko's, zwaluwen en vrijwel zeker de Aziatische Glansspreeuw met zijn bloedrode oogjes.


Dag 5,
6 en 7

Na het laatste ontbijt, rijden we door naar onze volgende locatie: Frazers Hill. Wat deze plek uniek maakt is de mengeling van Engelse invloeden en het Tropische regenwoud. Het is een parkachtige enclave met een golfbaan en vele natuurstenen bungalows in de typisch Engelse cottage stijl. Je hebt het gevoel dat je in Europa bent, maar de kleurenpracht van de exotische vogels en de immense boomvarens kussen je snel wakker uit die droom. Diverse korte trails bieden je de mogelijkheid om het bergwoud te beleven. Het is altijd mogelijk een aansprekende route te vinden.

Deze plek vormt al eeuwenlang een populair toevluchtsoord voor de welgestelden vanwege het koelere klimaat. De temperatuur ligt gemiddeld zo’n tien graden lager dan aan de kust. De wolken zorgen voor een permanente vochtigheid, wat leidt tot een weelderige, groene vegetatie.

De fotografische attracties van dit gebied zijn de bergwouden met de spectaculaire bladeren. Je gaat leren hoe je hier orde kan aanbrengen in de chaos van bladeren en stammen.

Een tweede attractie van dit bergachtige gebied is de kleurenpracht van de vogels. In tegenstelling tot het laagland, leven hier veel meer soorten met bonte kleuren. Je zal er daarvan zeker aan aantal goed voor de lens krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de Chestnut-capped en Chestnut-crowned Laughingthrush, de Silver-cheecked Mesia en de Long-tailed Sibia. Met een beetje geluk vinden we ook de Groene Eksters, Dusky Leaf Monkey (een langoer met een zilverwitte buik en witomrande ogen), en de Fire-crested Barbet. Deze spechtacthige, zwaargebouwde vogel is felgroen van kleur en heeft een zeer karakteristiek getekende kop met een opvallende rode kuif die fier vanuit de snavelbasis omhoog steekt. Een andere vogelsoort die zeker een vermelding waard is: de gestreepte spinnenjager Streaked Spider Hunter) met zijn ferme, gekromde snavel. Ook ga je zeker diverse soorten eekhoorns portretteren.

Tijdens de trips langs en door het oerwoud kom je allerlei soorten kleurige vlinders tegen, Vaak als vluchtige schim, maar zeker ook zittend en benaderbaar. Ook in het oerwoud kom je redelijk wat bloemen tegen. En op sommige plekken merkwaardige Wielwebspinnen waarvan de brede bordeauxrode achterlijven eindigen in punten die als het kapsel van een clown naar buiten steken. Je leert hoe je deze eigenschappen goed in beeld brengt, ook als de lichtomstandigheden van het oerwoud minder gunstig zijn. Een van de grote verrassingen is ook de Reuzen-miljoenpoot; een bijna 30 cm lange, ongevaarlijke verschijning.  Als je hem over je arm laat kruipen en al die pootjes op je huid voelt kriebelen, is dat een ervaring om nooit te vergeten.

Hier maken we ook een nachtwandeling door de jungle en we bezoeken een plek met een stromende beek met helder water.

  Dag 8, 9 en 10

Na het ontbijt rijden we door naar onze volgende bestemming: Taman Negara. Dit staat bekend als het oudste tropisch regenwoud ter wereld. Tevens het bekendste Nationale park van Maleisië. De naam Taman Negara betekent letterlijk Nationaal Park. Meer dan 3000 vierkante kilometer ongerept regenwoud vormt het thuis van alle iconische grote dieren van Zuidoost Azië. Denk aan Tijger, Zwarte panter, Olifant en Tapir. Dit is de plek om het tropische regenwoud optimaal te ervaren. Helaas wil dat niet zeggen dat je deze dieren tegenkomt. Integendeel, het gekke van het regenwoud is dat je er ondanks de maximale biodiversiteit opvallend weinig dieren tegenkomt. Je moet zeer goed observeren om iets te ontdekken.

Hier kun je vooral tropische boomkikkers verwachten tijdens de nachtexcursies, afgewisseld met bijzondere geleedpotigen (spinnen) en met wat geluk een Bronzeback boomslang. Deze slanke boomslangen zijn ongevaarlijk en likken doodstil sierlijk tussen het gebladerte. Ze lichten op wanneer je er met de lichtbundel van de zaklamp op schijnt. Dan blijven ze roerloos liggen en kun je ze fotograferen. Het is daarbij van belang om te leren hoe je snel goede macro-foto’s maakt in het nachtelijk oerwoud. Je leert enkele technieken om dat voor elkaar te krijgen. Als je eenmaal weet hoe je je camera moet instellen, kun je zelfs zonder statief of flitser sprekende nachtopnamen maken.

Ook het nachtelijk bos zelf heeft iets betoverends. Zeker wanneer er na een regenbui wat nevel in de lucht blijft hangen. De sprookjesachtige sfeer die dan ontstaat, leent zich uitstekend voor creatieve landschapsopnames. Ook daaraan zullen we aandacht besteden.

Daarnaast is Taman Negara ook de plek bij uitstek om gewoon te verblijven en tot rust te komen. We maken een vaartocht over de rivier dwars door de jungle naar een plek met watervallen. Andere dieren die je hier kan tegenkomen zijn libellen, vlinders, varanen, gekko’s, apen (langstaartmakaken) en eekhoorns. De meestvoorkomende vogel is de Magpie Robin, een lijster met een lange staart in de zwart-witte kleuren van een ekster.

Je loopt hier over goed onderhouden vlonderpaden. Deze zijn bedekt met een ruwe anti-slip-laag. Het voordeel van de vlonderpaden is dat je niet in de modder hoeft en dat je geen last hebt van bloedzuigers. Die zijn er overigens nauwelijks, omdat deze reis plaatsvindt in het droge seizoen. Ook van muggen heb je dan weinig last.

  Dag 11, 12 en 13

Als laatste verblijfplaats bezoek je de hoofdstad Kuala Lumpur. We nemen intrek in een net hotel aan de rand van China Town. Deze attractie is een must see als je houdt van straat- en nachtfotografie. De bazaar-achtige drukte van dit stadsdeel is een belevenis op zich. Je kan hier desondanks gewoon met camera en statief over straat en nachtfoto’s maken, ook met lange sluitertijden. Je leert waar je op moet letten bij het uitzoeken van je compositie en hoe je je camera moet instellen. Heb je dat eenmaal in de vingers, dan zijn weinig dingen zo bevredigend als het vastleggen van het exotische stadsleven in dit deel van Kuala Lumpur. De vele winkels en kraampjes staan garant voor een buitengewone rijkdom aan details, waartussen zich mensen bewegen in allerlei soorten kledij.

Met lange sluitertijden kun je zowel de dynamiek van de passanten vastleggen als de kleurenpracht van rode Chinese lampions, gele trossen bananen en stapels stekelige doerians en Aziatische gezichten waar een warm straatlicht op valt.

Ook bezoeken we in de stad een vogelpark en een vlindertuin. Beide attracties beschikken over ruim opgezette verblijven, waarbinnen de dieren vrij leven. Je hebt de mogelijkheid om dieren die je in het wild niet goed voor de lens hebt gekregen alsnog te portretteren of om deze op een wat meer experimentele wijze vast te leggen.

  Dag 14

Terugreis naar Nederland.

 

 • Veel onderwerpen (apen, insecten, vogels, urbex, vlinders, jungle, kleurrijk straatleven).
 • Met werkdocument 'Fototips voor 10 bijzondere situaties'.
 • Persoonlijke begeleiding door Bart Siebelink.

 

 

  Heen- en terugreis

De vliegreis naar Kuala Lumpur is niet inbegrepen.
Zodra er voldoende deelnemers zijn om de reis te kunnen laten doorgaan, ontvang je een seintje dat je je vlucht kan boeken.

  Vervoer

Minibusje en/of terreinwagen bestuurd door lokale gids met onbeperkt aantal kilometers.

Accommodatie en verzorging

We verblijven in vier verschillende accommodaties, je hebt altijd eigen douche en toilet op de kamers. Op de eerste locatie betreft het een klein Aziatisch hotel aan de rand van een levendig dorp met veel couleur lokale. Op de tweede locatie zitten we in een groot hotel met Europese standaarden. De derde plek is een jungle lodge met chalets in een grote parkachtige tuin die direct grenst aan het oerwoud. De laatste plek ligt in Kuala Lumpur in het levendige district China Town. Voor lunch en avondeten bezoeken we restaurants.

  Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog, co-auteur van het Handboek Natuurfotografie en docent in het kunstvakonderwijs. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen. Bart is sterk in het vinden en herkennen van vogels en zoogdieren, maar heeft ook verstand van reptielen, Amfibieën en allerlei geleedpotigen. Ook als fotograaf weet hij je in uiteenlopende situaties op de kansen en valkuilen te attenderen. Hij is goed in het analyseren van composities en weet een prettig gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s.

  (Hand)bagage mee op reis

Op de website van je luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage checken. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een fotovest met stevige zakken.
Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is).

Heel belangrijk: Maleisië heeft hetzelfde lichtnet als Engeland. Je hebt dan ook een adapterstekker nodig van het Type G. (zie afbeelding rechts boven), zie ook: https://www.wereldstopcontacten.nl/maleisie/

  Inbegrepen:

 • minibusje en/of terreinwagen met onbeperkt aantal kilometers.
 • verblijf op basis van volpension, beginnend met het diner op de eerste dag in Maleisië en eindigend met het ontbijt op de laatste dag.
 • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma.
 • toegang tot de natuurparken.

 

  Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis per vliegtuig
 • evt. visumkosten (voor Maleisië niet aan de orde, maar wellicht bij tussenlandingen)
 • drankjes (anders dan bij de maaltijden)
 • verzekeringen
 • administratiekosten (€ 45,- per boeking)
 • verplichte bijdrage aan GGTO-garantiefonds (€15)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • toeslag eenpersoonskamer (450 euro)

 

Bij de Silver Leaf Monkey (een langoer) zijn de baby's oranje van kleur.

Een foto als deze is hier niet eens zo moeilijk om te maken. Kwestie van de juiste camera-instellingen en natuurlijk heb je hier apen in overvloed.

 

Een moment van ontspanning en overgave.

De Langstaartmakaken of Krabbeneters kennen geen geheimen, je krijgt elke vorm van gedrag goed voor de lens.

Eén van de meest verrassende onderwerpen van deze trip: de Blauwgespikkelde Slijkspringer.

Het jonge mangrovenbos tijdens opkomend water. Een ideale situatie voor lange sluitertijden.

Het mangrovenbos is ook in grafisch opzicht uitdagend.

De (ongevaarlijke) Lichen Jachtkrabspin is één van de meest fotogenieke soorten die je je maar kan bedenken.

Een nachtopname in het oerwoud. Vaak hebben eenvoudige onderwerpen de meeste zeggingskracht.

Terwijl twee Langstaartmakaken roddelen over de fotograaf, is de kleine aan het ontdekken.

Ook besteden we aandacht aan panning-opnamen (meetrekken van de camera).

In het dorp wonen ook Aziatische Glansspreeuwen met hun bloedrode oogjes.

De Maleise jungle staat bekend als de oudste ter wereld.

Bandvaranen kom je overal tegen Het zijn imposante hagedissen die bijna 3 meter lang kunnen worden.

Silver Leaf Monkeys leven aan de rand van het bos tussen de huizen.

De avonturen van Lalang, de baby-Langstaartmakaak.

Volle vaart. Je leert hoe je een foto zoals deze maakt.

Je ziet redelijk wat spectaculaire vlinders. Dit is één van de grootste soorten: de Raja Brooke's Birdwing.

We bezoeken een urbex-locatie in het bergwoud, waar de jungle bezit neemt van een verlaten hotel. Ideale setting voor verhalende foto's.

Waar moet je op letten bij urbex-fotografie? Ook dat soort vragen passeren de revue tijdens deze reis.

Een indruk van het bergwoud. Let op de enorme boomvarens.

De Spiny Orb-Web Spider met een wespje als prooi. Je leert hoe je deze, niet zo heel eenvoudige, opname maakt.

Kronkelwegen, reuzenvarens en mysterieuze dieren: welkom in wonderland!

Veel grote dagvlinders behoren tot de familie van de pages. Je gaat er zeker meerdere van zien.

Detail van het bergwoud bij tegenlicht.

De Streaked Spiderhunter met zijn kromme snavel is één van de meest karakteristieke bewoners van de hoteltuin.

De bonte kleurenpracht van de Silver Cheecked Mesia gaan we zeker goed vastleggen.

De mysterieuze Fire Tufted Barbet (een Baardvogel) laat zich geregeld zien.

Het oprukkende krabbenleger.

Hoe breng je de immensheid van het oerwoud in beeld?

Vriendelijke en behulpzame mensen, dat geeft echt een meerwaarde aan de trip.

Experimentele opname van een werkelijk betoverend tafereel: 's werelds grootste kolonie vuurvliegjes.

Kleurige fruitkraampjes in Chinatown. Zeer geschikt voor nachtfotografie.

Chinatown in Kuala Lumpur. Er zijn behoorlijk wat dingen waar je op moet letten om een nachtfoto te laten slagen. Dat ga je leren en oefenen.

Koikarpers als levende vijverdecoratie. Vanuit die gedachte is deze foto tot stand gekomen.