ProgrammaHighlightsPraktischinbegrepenFoto's

 

De Sierra de Gredos is ook bij de Spanjaarden zeer geliefd vanwege de combinatie van een uitdagende natuur zonder de verzengende zomerhitte. Het is een hooggebergte zonder steile hellingen. In plaats hiervan stijgt het zeer geleidelijk, waardoor je niet merkt dat je steeds hoger komt.

Het project:
De opdrachten en het project worden ter plaatse verder toegelicht. Ze zijn in ieder geval leuk om te doen en gericht op het trainen van je vermogen om soepel te schakelen tussen de onderwerpen die je aantreft, de foto's die je maakt en de ideeën achter de foto's. Je zal merken dat taal hierbij een verbindende rol speelt.
Dag 1

Vliegreis Nederland – Madrid. Bij aankomst nemen we de minibus in ontvangst en rijden in ca. 3 uur naar het comfortabele en sfeervolle hotel waar we de week zullen verblijven. Direct achter het hotel lopen al diverse paden het landschap in. Hier ga je op zoek naar een onderwerp voor het lopende persoonlijke project waar je deze week mee aan de slag gaat. De opdrachten en het project worden ter plaatse verder toegelicht. Afhankelijk van de tijd waarop we aankomen bepalen we het programma voor de rest van deze dag.

Dag 2

We dalen af naar een nabijgelegen riviervallei om van daaruit door prairie-achtig gebied te trekken. Het wordt een rustige wandeling. Aan het einde van de dag rijden we naar een plek waar we zeer dicht bij steenbokken kunnen komen. De dieren zoeken hier tegen de avond de rivier op waaruit ze komen drinken. Het gaat om tientallen geiten, jonkies en enkele oude bokken met ontzagwekkend grote horens. Je staat versteld van het gemak waarmee deze dieren nagenoeg verticale rotswanden kunnen beklimmen.

Dag 3

Vandaag bezoeken we het leefgebied van de steenbokken. We starten bij de parkeerplaats die toegang geeft tot de kern van de Sierra de Gredos: el camino de circo lagunas dat leidt naar het Laguna Grande. Een bergmeer aan de voet ligt van de hoogste top: de 2590 m. Hoge Pico Almanzor. Wij klimmen niet naar de top, maar verblijven in het lagere gedeelte van dit traject.
De tocht start bij kolossale granietformaties die zijn bedekt met geelgroene korstmossen. Bergweiden wisselen af met struikachtige begroeiing. Onderweg kans op parelhagedis, de bijzondere Gredos-berghagedis die alleen hier voorkomt, gladde slang, latastes’ adder (kleine kans), Steenbokken en vele soorten vlinders. Ook zien we tapuiten en heggemussen die hier egaal muisgrijs van kleur zijn.
De wandeling kun je in je eigen tempo doen. Als je niet tot het einde wil doorlopen heb je altijd de mogelijkheid om lager te blijven, want ook daar zijn mogelijkheden tot fotograferen.

Dag 4

De riviervallei biedt verrassende mogelijkheden. Vooral bij de kraakheldere idyllische beek die zich door het droge landschap slingert. Op de zonnige delen groeien uit het water hoge schermbloemen waarop talloze vlinders, libellen, beekjuffers en af en toe ook mierenleeuwen neerstrijken. De schitteringen in het water maken zeer bijzondere opnamen mogelijk. We oefenen een speciale techniek om de bokeh-bubbels die zodoende ontstaan een plek te geven in de compositie.

Dag 5

Niet ver van ons dorpje ligt een drooggevallen canyon met spectaculair uitgesleten rotswanden. Op sommige plekken kun je afdalen in de canyon.
Hier gaan we op zoek naar interessante hoeken om dit type landschap goed in beeld te brengen. Ook laten we ons verrassen door de vele kleine dieren en planten die hier leven. Denk aan vlinders, sprinkhanen, reptielen (o.a. de Inerische Smaragdhagedis, Lacerta Schreiberi en de Iberische kikker). We trainen vandaag als nieuwe creatieve techniek: de extreme scherptediepte.

Dag 6

Vandaag leer je een aantal nieuwe creatieve technieken die je kan gebruiken bij je persoonlijke project. Het gaat om: High- key en low- key (ofwel bewust onder- danwel overbelichten). Ook trainen we flitsen op klaarlichte dag.
Vandaag is tevens de laatste dag om te werken aan je persoonlijke project. 's Avonds bezoeken we de steenbokken opnieuw.

Dag 7

Deze dag laten we open, zodat we alle flexibiliteit hebben om een eerder bezochte plek te herbezoeken of om iets nieuws te proberen.
In ieder geval zullen we vandaag wel de beste foto’s bespreken met behulp van de beamer. Ook zullen we een eindevaluatie maken van je persoonlijke project.

Dag 8

Terugreis naar Amsterdam (vanaf Madrid).

 

  • Toplocatie voor beekjuffers, vlinders, hagedissen en steenbokken.
  • Inclusief werkdocument met opdrachten: gerichte training in creatieve en conceptuele vaardigheden.
  • Geen verzengende hitte, 's nachts koelt het af tot 15 graden.

 

Heen- en terugreis

We vliegen op Madrid, van daaruit rijden we per minibus in ca. 4 uur naar ons hotel.
Het vluchtschema wordt bekend gemaakt zodra beschikbaar.

Vervoer

Gedurende de hele reis verplaatsen we ons ter plekke met een minibusje, bestuurd door de reisbegeleider.

Accommodatie en verzorging

We verblijven in een comfortabel hotel in het gebied. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet. Ontbijten doen we in het hotel. Als het overdag te heet is, zullen we het heetste deel van de dag gebruiken om te dineren, zodat we in de namiddag en 's avonds buiten kunnen profiteren van het beste licht. De derde maaltijd van de dag (lunch of avondmaal) bestaat dan uit een picknick waarvoor we inkopen doen in een plaatselijke supermarkt.

Reisleiding / begeleiding

Bart Siebelink is bioloog, co-auteur van het Handboek Natuurfotografie en docent in het kunstvakonderwijs. Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen. Hij is sterk in het analyseren van composities en weet een prettig gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s. Buiten kan hij je goed helpen met het vinden van (macro-) onderwerpen. Niet onbelangrijk: Bart is een talenwonder en spreekt vloeiend Spaans.

(Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is).
Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een fotovest met stevige zakken.

Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen. Voor deze reis adviseren we je fotografie benodigdheden mee te nemen voor dichtbij, macro en landschapsfotografie.

 

Inbegrepen:

  • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief belastingen en toeslagen
  • verblijf op basis van halfpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
  • alle vervoer ter plekke met auto / minibusje zoals beschreven in het programma
  • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
  • begeleiding door mentor Bart Siebelink

Niet inbegrepen:

  • verzekeringen
  • eten en drinken gedurende de heen- en terugreis
  • lunches en drankjes anders dan thee/koffie bij het ontbijt
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • boekingskosten (45 euro)
  • bijdrage aan het GGTO-garantiefonds (15 euro)
  • luchtvaart-tarief voor ruimbagage (verschilt per luchtvaartmaatschappij, doorgaans enkele tientjes)
  • toeslag eenpersoonskamer (150 euro)


Hoe fotografeer je een frisse wind?


Je gaat scherper letten op patronen en minder voor de hand liggende vormen.


Deze foto laat zien dat scherper niet altijd beter hoeft te zijn.


Aan vlinders geen gebrek, zoals dit Spaans Dambordje op de slaapplek achter het hotel


Idyllische rivierbedding, een topplek voor (Iberische) Beekjuffers.


Territoriumgedrag onder de mannetjes is hier heel fraai te volgen.


De Gredos Berghagedis (Iberolacerta cyreni) is hier een endeem.


Graniet is de grote landschapsvormer in deze hele regio en kent vele verschijningsvormen.


Welk verhaal vertelt deze foto?

 


Welk verhaal vertelt deze foto?


De setting waarin je steenbokken fotografeert is sprookjesachtig.


De typische wolzakformaties van graniet zijn zeer tekenend voor het landschap.

 


Bij deze foto was timing wezenlijk voor het onwaarschijnlijke moment.


Fraaie dennenbossen waar de avondzon doorheen straalt.

 


Zoek de steenbokken

 


Spaans Dambordje tijdens het blauwe uurtje.

 

De bremstruiken kleuren grote delen van het landschap geel in juni.